(Sumber Foto & Resipi : Puan Rabiah Amit)
Bahan A
15 biji kuning telur
8 biji putih telur
260 gm gula kaster
200 gm tepung hong kong
1 sudu makan ovalette
Bahan B
3 oz air sejuk
400 gm mentega
5 sudu makan susu pekat
1 tin serikaya
pewarna kuning dan coklat
perasa sunkist
perasa pes coklat, jem strawberry
100 gm colour rice merah
100 gm coffee coklat chip
Cara
1. Pukul semua bahan A hingga kembang dan pekat. Pukul bahan B hingga kembang, campurkan kedua-dua adunan dan gaul rata.
2. Bahagikan adunan kepada 3, 1 adunan pewarna kuning dengan perasa sunkist, 1 adunan pewarna coklat dengan perasa coklat.
3. Masukkan ke dalam botol sos setiap warna. Sediakan acuan 81/2 x 8 1/2 x 1. Picit selang-seli warna kuning dan coklat.
4. Taburkan colour rice dan chocolate chip, kemudian bakar hingga kekuningan.
5. Apabila sudah masak, keluarkan dan sapu jem strawberi. Gulung kemas dan simpan di dalam peti sejuk.
8 comments:
Bro Rozzan
Rajinnya Encik Rozzan buat kek lapis. They look so good. I admire your patience. The last time I made one, I vowed that it would be at least a year before I attempt it again!
salamz encik rozzan.. kita exchane link yerk.. TQ..
Hi vg.
Heheh...Tu bukan saya buat. saya adaptasikan dari buku Pn Rabiah Amit -just for sharing.
Angel Putih
WS, no problem.
Lama x borak2 sini. Memang beroda-roda laa Bro... :)
Salam...Bro Rozzan nama saya SueRyani,kek awak look tempting nye=) Btw u ada resepi original kek gulung/swissroll yg plain nye kek gulung??? like original flavour seperti vanila =)
Hi SueRyani
Maybe anda boleh refer kat blog ni ya! http://auntyyochanaindex.blogspot.com/
Thx alot Bro Rozzan =)
SueRyani
Post a Comment