Followers

Thursday, May 22, 2008

MAKOKE



Kuih apam makoke ni dah lama saya tak buat. Resipinya saya dapatkan dari seseorang (tapi tk ingatlah, sbb dah lama kot) . Anyway, kalau sesiapa nak cuba, here's the recipe.


MAKOKE

Bahan-Bahan Utk Ibunya
1 mangkuk (kira-kira 500 gm) nasi sejuk
1 keping ragi (bulat sebesar syiling 50sen)

* Ragi dihancurkan hingga halus dan digaul dgn nasi hingga rata. Masukkan ke dalam bekas dan simpan selama 2-3 hari sehingga menjadi tapai nasi.


Bahan (A)
1 senduk lauk tapai nasi (kira-kira 200 gm)
6 oz air
12 oz gula

* Ketiga-tiga bahan ini dikisar hingga halus


Bahan (B)
1 peket (600 gm) tepung beras
12 oz air

* Bahan ini disatukan dan digaul rata.


Cara:
Satukan bahan (A) & (B). kacau rata. Kalau perlu ditapis adunannya.
Perap selama 1½ jam. Apabila nak dikukus, barulah dibubuh 2 sudu makan Eno.
Kemudian kacau rata-rata sebelum dikukus selama kira-kira 15-20 minit.
Enak dimakan dgn kelapa parut dan gula tanjung.

10 comments:

MamaSyakir said...

Hi Bro. ragi yg abng pakai ni brand yg mana? i luv to eat makoke n have been luking ard for the recipe. my son pun suka n i tot of making during the weekend.will also be trying ur kek lapis kenyalang.thks for the recipe.

BRO ROZZAN said...

Hi. Ragi ni takde brand apa2. Ianya berbentuk bulat dan besarnya lebih kurang saiz duit syilling 50 sen.

shari&siti said...

hi bro, Eno tu apa?

BRO ROZZAN said...

Hi!
Eno tu sejenis garam buah-buahan (fruit salt). Selain menjadi salah satu bahan dalam pelbagai kuih2 apam, ia juga diminum (campur bersama air plain) apabila seseorang tu rasa mual-mual atau badan kurang enak setelah perhaps terlalu byk makan. Harap anda faham yaa.

Anonymous said...

bro kalau buat apam makoke ni kn, pakai acuan yg kecik yg mcm cina minum tea gitu eh? Acuannya nk disapu ngan butter tk?

lomri said...

bro tapai nasi bleh beli yg dh siap nye, maksudnye tapai nasi yg dijual di pasar raya?

BR said...

Hi anonymous,
Yup, anda boleh gunakan acuan kecik teh cina tu. Saya sapukan dgn sedikit minyak masak jer dah OK ya.

BR said...

Hi lomri,
Sejauh ni tk pernah pulak saya tahu ada tapai nasi dijual secara komersil. Yg ada tu tapai pulut jer. Anda buatlah tapai nasi tu -senang jer. Harap maklum ya.

Anonymous said...

Salam Bro,
nak tanya, setelah campur nasi & ragi, boleh masukkan dalam peti sejuk tak? cos takde idea macm mana rupa tapai nasi..
thanks ...

ms_aiman said...

bro..yang tapai nasi tu maksudnya ambik kat ibu roti yg buat tu ke? atau beli tapai nasi