Followers

Wednesday, April 30, 2008

SERAWA DURIAN

Salah satu juadah/makanan yg boleh kita buat dgn durian ialah serawa. Ia sejenis bubur/kuah manis yg boleh dimakan dgn pulut kukus, roti, roti jala atau serabai. Hah... kalau sumer tu takde, saya pernah makan dgn biskut krim kraker!!! Pendek kata, makan dgn apa pun boleh arr...

Ada resipi yg gunakan gula melaka dan ada yg plain aja. Tepuk dada tanya selera. So, this is what I did last night.





SERAWA DURIAN

Bahan-Bahan
10-12 ulas durian
300 ml santan pekat (saya gunakan santan KARA)
400-450 ml air
80 gm gula pasir (kurangkan atau tambah mengikut citarasa anda)
1 sudu teh garam (atau secukup rasa)
2 helai daun pandan (disimpul)
1 biji telur dikocok sedikit (saiz kecil)- optional

Cara:
Isi durian dilecek dan dimasukkan ke dalam periuk. Bubuh santan, air, gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar sehingga rata. Kemudian tenggekkan periuk di atas api dan kacau dgn api yg sederhana. Bila kuah mendidih sedikit, masukkan telur dan kacau lagi hingga rata. Biarkan kuah mendidih sekali lagi sebelum diangkat dari api. Hidangkan bersama pulut kukus.

Penyediaan Pulut Kukus
300 gm beras pulut (dicuci bersih, bubuh dalam mangkuk kecil & tandakan aras pulut)
air biasa (sukatannya sama dgn aras pulut tadi)
2 sudu besar santan pekat
garam secukup rasa
1 helai daun pandan (disimpul)

Cara:
Panaskan kukusan. Bubuh pulut kedalam loyang bersama air, santan, garam dan daun pandan. Kukus hingga masak (kira-kira 20-25 minit).

Nota:
1) Bagi yg tidak gemar dgn durian, bolehlah ditiadakan. Telur juga boleh ditiadakan.
2) Anda juga boleh bubuh sedikit gula melaka jika suka. Pastikan anda kurangkan sukatan gula pasirnya.
3) Kalau anda sukakan kuah yg lebih cair, lebihkanlah sukatan airnya.




6 comments:

Min said...

Salam.. kat sana dah musim durian ye ? Sedap sangat nampak.

BRO ROZZAN said...

WS min, kat sini musim durian sepanjang tahun kot.... sentiasa ada.

MamaFaMi said...

Macam manalah nak buat serawa? Mama ni kalau nampak buah durian, terus je makan gitu sampai selesai! Hehehe...Tak sempat diselamatkan untuk buat serawa!

BRO ROZZAN said...

Mama,
Kalau dah mcm tu, next time belilah byk2. Boleh buat sekaya/jem durian, inti krim puff durian, serawa durian, serimuka durian dan selebihnya .....lantak lerr puas2. Heheh, jgn mare yer!

Ibu ngandung said...

Assalamualaikum Rozzan,sedapnye serawa durian ni!!!...selain dr 'serawa' ni..apa lagi yg kita boleh pelbagai kn resipi durian ni

BRO ROZZAN said...

ibu ngandung >
Just in case u missed my reply kat ruang sembang2 , this is my reply again ya.

Durian…kek lapis durian, kek durian fudge, k.bakar durian, puteri salat durian, serawa durian, bubur kacang durian, heheh…mcm2 bole buat dgn durian. Makan nasi dgn durian+gula+ santan pekat pun sedap tau