Followers

Tuesday, July 10, 2007

KEK MARBLE



Malam ni tadi baru buat kek marble. Resipinya adalah dari seorang blogger dan saya cuma membuat sedikit adjustment saja. This is the pic and recipe.

KEK MARBLE (1)

Bahan-Bahan
 5 biji telur (sederhana)
 125 gm gula caster
 150 gm tepung Hong Kong }
 ½ sudu teh baking powder } diayak bersama
 ½ sudu besar ovalette

 125 gm mentega (dicairkan dan disejukkan dulu)
 1 ½ sudu besar susu pekat
 1 sudu teh esen vanilla

Cara:

 Pukul telur, gula, tepung yg telah diayak dgn b.powder dan ovalette dgn high speed sehingga pekat (kira-kira 10 minit). Masukkan susu pekat, esen vanilla dan mentega cair. Kacau rata.

 Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Satu bahagian dibiar plain dan yg lain dibubuh warna merah, orange & hijau atau pun warna kesukaan anda .

 Ambil 1-2 sudu besar adunan plain dan bubuh di tengah2 loyang yg telah dialas kertas dan digriskan. Kemudian, ambil 1-2 sudu besar adunan merah dan bubuh atas adunan plain tadi. Buat begini dgn adunan yg warna orange dan hijau sehingga semua adunan habis.

 Bakar selama 40-50 minit dgn suhu 160-170 darjah celsius. Setelah kek masak, keluarkan dari oven dan biarkan selama 8-10 minit sebelum dikeluarkan dari loyang dan disejukkan di atas redai kek.




 
 Overall, kek ini lembut dan gebu dan tidak berminyak sangat. Sesuai utk mereka yg gemar dgn tekstur kek yg sedemikian. On the other hand sesiapa yg suka kek yg lebih moist (lembab) dan berminyak sket, boleh cuba resipi saya yg telah saya postkan dtd 30 Sep 06. Saya sertakan sekali lagi resipinya di sini.
 

KEK MARBLE (2)

Bahan-bahannya:
 8 biji telur (gunakan 7 putihnya)
 12 oz mentega
 9 oz gula halus
 10 oz tepung Hong Kong
 5 sudu besar susu pekat manis
 3 sudu besar serbuk koko (cairkan dgn 4-5 sudu air panas), sejukkan
 1 sudu teh baking powder
 1 sudu teh serbuk vanilli

PERATURANNYA

 Tepung dan baking powder diayak terlebih dahulu. Kuning telur diasingkan dari putihnya.
 Mentega, susu dan vanilli dikacau/pukul hingga kembang. Ketepikan.

 Pukul putih telur hingga kembang sambil masukkan gula sedikit-sedikit hingga habis. Masukkan kuning telur sebiji-sebiji dan terus pukul hingga sebati. Satukan adunan mentega dan putih telur. Kacau rata-rata dan bahagikan kepada 2 bahagian.

 Satu dibiarkan plain dan yang satu lagi dibubuh koko. Siapkan loyang (10"x10") yang telah dialas kertas dan disapu mentega. Tuang adunan satu senduk plain, diikuti satu senduk koko. Buatlah begini hingga selesai adunan. Bakar di dalam oven dgn suhu 180 darjah Celsius selama kira-kira 45 minit hingga 50 minit atau hingga masak.
 

10 comments:

Joshua said...

It's so nice for me to have found this blog of yours, it's so interesting. I sure hope and wish that you take courage enough to pay me a visit in my PALAVROSSAVRVS REX!, and plus get some surprise. My blog is also so cool! Don't think for a minute that my invitation is spam and I'm a spammer. I'm only searching for a public that may like or love what I write.

Feel free off course to comment as you wish and remember: don't take it wrong, don't think that this visitation I make is a matter of more audiences for my own blogg. No. It's a matter of making universal, realy universal, all this question of bloggs, all the essential causes that bring us all together by visiting and loving one another.

You must not feel obliged to come and visit me. An invitation is not an intimation. Also know that if you click on one of my ads I'm promised to earn 8 cents for that: I would feel happy if you did click it, but once again you're totaly free to do what ever you want. I, for instance, choose immediatly to click on one of your ads, in case you have them. To do so or not, that's the whole beauty of it all.

I think it's to UNITE MANKIND that we became bloggers! Don't see language as an obstacle but as a challenge (though you can use the translater BabelFish at the bottom of my page!) and think for a minute if I and the rest of the world are not expecting something like a broad cumplicity. Remenber that pictures talk also. Open your heart and come along!!!!!

lily_mawar said...

Menarik nya gambar2 kek kat Rozzan blog ni ... nampak menyelerakan.

Lily dah cuba resepi kek lapis. Alhamdulilah, menjadi. Terima kasih kerana sudi berkongsi.

Normah said...

just wondering how do you make those pattern on the marble cake...? so when we cut the cake..it looks nice before we eat..

BR said...

Hi Normah.
This kind of symmetrical pattern can be achieved only if u use a round baking tin and cut them equally in 'wedges'. Hope u know what I mean ya.

-nawal- said...

salam bro rozzan...marble cake nie buleh tak kalau nak kukus..akan jadik tak mcam kek yg u buat tu??
tq..

yunani17 said...

Hi can u tell me which is better using spoon or laddle for making kek marble, to make perfect pattern?

BRO ROZZAN said...

BR > Yunani17
Utk resipi yg ini, oleh krn adunannya tk banyak dan juga tak begitu pekat, dan juga the recipe calls for it, so saya gunakan sudu makan (tablespoon). Kalau kek marble biasa bilamana adunannya pekat dan banyak, baru kita gunakan senduk ya. Harap maklum. Tapi, apapun, terserah pd kreativiti anda. There's no right or wrong ttg pattern nya ya! :)

Anonymous said...

As wondering kalau takde tepung hongkong, bole tak pakai tepung gandum biase??

BR said...

Kalau xde tpg HK, boleh gunakan tpg gandum jer tp teksturnya kurang gebu atau lembut ya..

Nana Vlinder said...

assalamualaikum bro...

Saya suka blog bro. tried a couple of recipes and they turn out perfect. But kali nie saya try try recipe kek marble ini tapi... my kek shrink afer its cooled. senang ckp jadi bantut... agak2 kenaper? tepung kurang ke? but so far saya ikut ur ingredient measurement. *sedih*