Followers

Sunday, October 30, 2011

SALAM

Salam utk semua. Buat masa ni, pc saya sakit arr. Tak dapat nk update apa2. Ni pun saya guna IPhone. Mcm tk selesa gitu... :(

Wednesday, October 26, 2011

PUTERI SALAT (KACANG LEPAT)

Dah lama tk buat Puteri Salat.... Bukan apa, lately saya ni mmg tak byk buat juadah/kuih atau apa2 pun sbb kesuntukan waktu. Kebetulan pulak skarang ni, masing2 dalam famili nak jaga 'badan' oopps kesihatan- tk nk mkn yg bersantanlah, berminyaklah... kolesterol tinggi laa. Pastu kalau saya buat gak, saper nk habis kan kuih seloyang/setalam tu...... Paling2 saya bawak gi ofis jer utk di'sedekah'kan pada teman2 sepejabat....

Sebenarnya, saya ni actually pun, not so keen utk terima order dek kerana masa yg tak mengizinkan ataupun tarikh yg tak bersesuaian. Cuma kekadang tu, terasa terbuka hati dek permintaan orang yg berhajat tu... Tapi kalau tarikhnya x ok, saya pun x dapat tunaikan lerr. Harap maklum yer.

Seminggu yg lalu dapat saya penuhi request seorang teman sekolah lama. Kebetulan saya pun off. Tempahan dua loyang kuih Puteri Salat dapat saya tunaikan. Hah, yg ni sebenarnya repeat order.. Yg buat mereka tertarik katanya ialah.. lapisan pulut di bawah serimuka pandan tu yg saya bubuh dgn kelapa dan kacang lepat. Rasanya sama seperti memakan lepat kacang dgn tambahan 'kastad telur pandan' di atasnya. Kalau sesiapa nk cuba, resipinya akan menyusul kemudian yer.


Pic yg di bawah ni courtesy of kawan saya yg menempah.... 


Bila kawan2 lain tgk pic ni kat FB LOL... ramai yg ngidam dan ngilerr.. So, utk tak menghampakan kawan2, saya buat seloyang utk di'hadiah'kan kpd mereka sempena majlis meraikan di antara mereka yg nak berangkat ke tanah suci Mekah. Tapi utk tapau jer aa.. sbb kat majlis tu dah byk pun juadah.... internasional lagi! Berikut adalah pic2 yg sempat saya snap.


Saturday, October 22, 2011

LAKSA LEMAK (NYONYA)



Actually memang dah lama nak buat Laksa Lemak ni yg selalu kami makan di Banquet Compass Point di Sengkang. Kat sana mmg sedap laksa ni tp semenjak dah bertukar org yg memasaknya... kualitinya terus menurun....dah kureng sedap. Pernah jugak makan di tempat2 lain namun xde yg berkenan di hati.

Setelah menelaah pelbagai resipi dari buku yg saya pinjam dari library ttg masakan Nyonya, saya rasa resipi ini - yg dah saya olah sedikit, dapat menepati citarasa saya. Bagi anda yg nk mencubanya, silakan yer!



LAKSA LEMAK


Bahan-Bahan Rencah

1 cawan cili kering kisar (15-20 tangkai)

1 sudu besar belacan

3 biji bawang besar

4 ulas bawang putih

6 hiris lengkuas (kira-kira 1 inci)

2 inci kunyit hidup (atau 3 sudu teh kunyit serbuk)

3 sudu besar (bumbung) ketumbar serbuk

2 btg serai (dititik)

(Kisar semua bahan di atas sehingga halus kecuali serai)



500 gm udang (saiz sederhana)

750 ml air (3 cawan) -  utk merebus udang

½ hingga ¾ cawan minyak masak (utk menumis)

½ cawan udang kering (direndam)

1000 ml air (4 cawan) - utk kuah

1200 ml santan pekat (saya gunakan santan kotak KARA)

1 sudu besar garam (atau secukup rasa)

2 sudu besar gula (atau ikut citarasa)

secukup tahu pok (tahu kering)



1 ½ kg mee laksa (dicelur)

500 gm taugeh (dicelur)

4 keping fish cake (atau ikut rasa) - dihiris

secukup bebola ikan (kalau suka)

1 batang timun (di hiris)

1 cawan daun kesum (dihiris halus)

 10 biji telur (direbus)



Sambal

½ cawan cili kering kisar

15-20 btg cili padi (kisar)

sedikit belacan

sedikit garam

Satukan semua bahan dan masak sebentar di atas api sehingga ia pekat.



Cara: 

1. Didihkan 3 cawan air tadi dan masukkan udang. Kacau sebentar sehingga udang bertukar warna kpd merah/pink.  Keluarkankan udang dan buanglah kulit dan kepalanya bila sejuk. Air rebusan tadi diketepikan.



2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan2 kisar bersama serai titik sehingga garing dan naik baunya. Masukkan air rebusan udang sedikit demi sedikit supaya rencah tk hangus.



3.  Bila rencah tumis dah garing, bubuh semua lebihan air rebusan udang, 4 cawan air dan santan pekat.  Sentiasa kacau kuahnya agar ia tidak ‘pecah minyak’. Akhir sekali, masukkan bebola ikan, tahu pok, garam dan gula. Sesuaikan rasanya mengikut citarasa anda. Kecilkan api dan biarkan sebentar sehingga tahu tadi lembut.


Cara Menghidangkan Laksa: 

Bubuh secukup mee laksa ke dalam mangkuk. Hiaskan dgn udang, telur rebus, hirisan fish cake, taugeh, hirisan tmun dan daun kesum. Kemudian, tuang pula kuah laksa lemak secukupnya dan bubuh sambal jika suka.    




Wednesday, October 12, 2011

ASAM PEDAS IKAN DURI / KINCAM (TUMIS AIR TELUR)

Menu hidangan makan mlm semalam yg ringkas....... Maklumlah nowadays very very the bz and lazy.. LOL!

Tuesday, October 11, 2011