Followers

Wednesday, January 23, 2008

JENEKET/JANEKEK

Resipi ni pernah saya taruk kat earlier posting. Anyway, saya attachkan lagi di sini resipi yg bersumber dari Kak Siti (mekasih kak!).

























Janekek
600 g tepung gandum
200 ml air
1 tsp (bumbung) potas (saya gunakan bicarbonate of soda sbb potas tkde stok!)
1/2 tsp garam halus
2 bj telor (grade B)
200 g gula caster
1/4 tsp instant yeast
2 tsp (rata) baking powder
1/4 tsp pewarna kuning (optional)

Cara:
Telur dan gula dipukul hingga kembang. Masukkan potas, instant yeast dan baking powder. Pukul lagi.

Kemudian masukkan tepung, air, pewarna kuning dan garam dan di uli rata. (Kalau guna mesin Kenwood gunakan K beater). Uli rata2, adonan ni agak lembek. Adunan diperap selama 8 jam atau semalaman.

Ambil sedikit adunan, lalu dleperkan dtapak tangan (biar tipis sedikit) lalu masukkan ke dlm minyak yang banyak dan d goreng hingga masak.

Nota: Taburkan sedikit tepung pd papan dan kayu penggelek. Ambil adunan dan dtepek2kan dgn sedikit tepong dan gelek tipis2. Buat hingga habis barulah dgoreng.


12 comments:

Yatie said...

bro....
i baru nak tanya you pasal resepi ni..alih alih dah ada ada dah....
thank you thank you...dah lama tak makan kuih ni....

Bro Rozzan said...

You're welcome yatie. There's also another 2 recipes for jeneket/janekek in my blog. Cuba refer to my earlier posting on jeneket dated 16 Sep 2006

Anonymous said...

Salam dear rozzan, kak t pun nak buat this coming sun. all the best to jenekek..hehehe. salam.

Bro Rozzan said...

WS kakT. Heheh, mcm terpanggil-panggil gitu eh! Neway, thanks 4 d recipe.

MamaFaMi said...

Bro..Jeneket ni adik beradik cakoi ke? Tapi awatnyalah kena perap sampai 8 jam...lama bebenor!

Bro Rozzan said...

It's a little similar. Maybe you can refer to my 2 other recipes on jeneket, posted on 16 Sep 06. One calls fr 1 hour proofing while the other abt 4-5 hrs.

Anonymous said...

Bro, if i wanna do half of the quantity, the water pun divide into half izzit?

BRO ROZZAN said...

Yes sis. You need to halve the water quantity too.

BRO ROZZAN said...

Yes sis. You need to halve the water quantity too.

ree said...

thanks for the recipe!!!
dah lama cari:)))

BRO ROZZAN said...

BR > ree
You're most welcome sis.

SITI BAIZURA SELAMAT said...

Thank you Rozzan for the receipe.