Followers

Sunday, March 16, 2008

ROTI NAIK






Lewat petang tadi buat Roti Naik. Ternampak resipi dan fotonya di Blog MamaFaMi . Thanks Mama for sharing this yummy bread recipe. Sungguh cun dan gebunya roti tu! Serta-merta teruja dan tertarik- hanya harini berkesempatan membuatnya. So here's the recipe and pics.


ROTI NAIK- Mamafami Fp
Sumber : Majalah Saji Jun 2007

Bahan-Bahan :
700g tepung berprotin tinggi (bread flour)
50g lelemak sayuran
200g air suam-suam panas
200g susu cair (sejat)
100g gula kaster
1 sudu kecil garam
1 peket yis kering (11gm)
2 butir telur
sedikit majerin (saya gunakan mentega)

Cara :
1. Ayak tepung ke dlm mangkuk mixer. Masukkan yis, gula, garam & telur dan gaul/uli hingga rata.
2. Tuangkan susu cair dan air suam sedikit demi sedikit sehingga adunan sebati.
3. Kemudian masukkan lelemak sayuran dan terus menguli sehingga adunan lembut dan licin. Bubuh sedikit lagi air jika perlu.
4. Bulatkan adunan dan biarkan sehingga ia naik sekali ganda.
5. Tumbuk adunan utk melepaskan angin di dalamnya. Setelah itu, bentuklah menjadi bebola-bebola kecil dan susun di dalam loyang yg telah digris. Biarkan sehingga adunan naik sekali ganda.
6. Bakar selama 20-30 minit, di dalam ketuhar yg telah dipanaskan pada suhu 180 C.
7. Setelah masak, keluarkan dari ketuhar dan sapukan sedikit majerin di atasnya. Hidangkan bersama lauk kari, serikaya, dll.





















Nota:
Oleh kerana takde lauk kari, saya mengambil keputusan utk membuat garlic bread dan chicken mushroom soup utk hidangan ringkas waktu mlm.





















Btw, petang tadi pun sempat goreng pisang kepok..hmmm.



4 comments:

MamaFaMi said...

Terima kasih banyak-banyak sebab sudi cuba resepi yang mama tepek di page ye. Cantik betul roti bro ni. Hmm...why didn't I think of making it into garlic bread eh? Mesti best! Tak apalah, dah lama pun tamatnya riwayat roti tu...hehe

BRO ROZZAN said...

Thanks to you too mama. Sbb tgk gebusnya roti yg you buat tulah yg I tak sabar nk cuba. Mekasih sekali lagi yaa.

Anonymous said...

Thank you so much for your perfect recipe. I dah lama sangat cari resipe roti naik ni because arwah mak selalu buat masa we all kecikX dulu, tapi tak sempat pulak nak amik resipe from her. This one turned out and tasted almost like hers.Thanks again, tak sabar I nak try resipi u yang lain. Continue posting great recipes k.-)

BR said...

Hi anonymous.

Mekasih kembali dan mekasih juga buat MamaFami yg telah sudi berkongsi resipi ini. Alhamdulillah, anda juga berjaya membuat roti ini. Tahniah!