Followers

Sunday, January 03, 2010

OPOR AYAM

Salam sejahtera semua.. Lama dah 'menghilang' , bukan apa, berhenti rehat sementara... Agar nanti dapat 'charge' tenaga semula. Kepada pengunjung yg sentiasa berkunjung, terima kasih saya ucapkan. Diharap dapatlah ceduk sedikit-sebanyak ilmu yg saya kongsi di sini.


Selamat Tahun Baru Masehi 2010 saya ucapkan pada semua. Semoga tahun ini menjanjikan sesuatu yg lebih baik dari tahun yg sudah. Apa pun, harini, macam terlebih rajin pulak. Lepas pi pasar, balik terus jer masak, heheh.. Dekat dua jam lebih kat dapur. Jom lihat pic nya ....




















OPOR AYAM

Bahan-Bahan
500 gm nangka muda (yg siap dibersihkan, rebus dgn air dan sedikit garam sehingga empuk)

Bahan Kisar (halus)
1 inci halia
4 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
4 biji buah keras
1 sudu teh bumbung serbuk jintan putih
2 sudu besar serbuk ketumbar
½ sudu teh serbuk kunyit
Sedikit air utk mengisar

Di campurkan dgn bahan kisar
2 batang serai
5-6 batang cili padi
2 btg cili hijau (dipatah-patah)

secukup minyak utk menumis (anggaran 5-6 sudu besar)
1 ekor ayam (kira-kira 1.3 kg)- dibuang kulit, bersihkan dan potong ikut suka)

Bahan-Bahan Tumis
8 ulas bawang merah
3 inci kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
4-5 helai daun limau purut

Garam secukup rasa
1 sudu teh gula (optional)

4 tangkai cili merah (belah dua) – optional
4 tangkai cili hijau (belah dua) – optional
3 sudu makan kerisik
2 sudu makan bawang goreng
300 ml santan pekat
100 ml santan pekat + 800 ml air- jadikan santan cair


Cara:

1) Panaskan minyak dalam periuk lalu tumis bahan2 tumis sehingga garing.

2) Masukkan pula dan tumis lagi sehingga naik baunya. Kemudian, masukkan ayam dan gaul rata.

3) Bubuh santan cair dan garam lalu masak sehingga ayam empuk. Kemudian kecilkan api.

4) Masukkan nangka, santan pekat, kerisik dan dan gula (optional). Masak agak lama sdikit, baru masukkan cili merah/hijau. Biarkan sehingga kuahnya pekat sedikit sebelum dimatikan api.


10 comments:

hani said...

Mmmm menu opor ayam buat saya lapar...
Selamat menyambut tahun 2010.

Shahnaz said...

Assalamualaikum,

Thank you so much for sharing your recipes with us... I am still learning everyday how to cook. My granny passed away a long time ago so I have no one teach me at home :(. You know, you are truly an inspiration. May Allah bless you for being so kind.

Could you please teach me how to cook the chilli kacang ikan bilis (in your picture)and opor ayam too, please?

My email is shanhermijanto@yahoo.co.uk

I hope to hear from you soon. Thank you so much.

Wassalam,
Shahnaz

Anonymous said...

i nak resepi urap.. blum pernah cuba buat.. makan jer pandai hahaha

ibu Airis said...

salam kenal. best la ur blog. mcm2 resepi ada. i refer kat entry lipat samosa (2007) masa nak wat samosa tu. thanks ek!!!

BR said...

BR > Hani

Thanks, Selamat Tahun Baru!

BR said...

BR > Shahnaz

WS sis. Thank you for visiting and I'm truly happy this blog may be of help to you.

Abt the kacang ikan bilis recipe, actually I main campak2 jer but gibe me alittle more time. I should be able to have the corret sukatan ya. I'll post the recipe in due course, Insya'allah..

BR said...

BR > anonymous

Insya'allah nanti saya update kan resipi nya.

BR said...

BR > ibu Airis

WS. Salam Ukhuwah dari saya. Mekasih sudi berkunjung. Harap2 dapatlah ceduk sedikit sebanyak info dari sini yer...Salam buat hubby.

Izash Homecakes said...

Tqvm.. dah jumpa resepi yg saya nak

Bro/Uncle Rozzan said...

You're most welcome!!