Followers

Monday, July 06, 2009

DURIAN KAYA CAKE


Resipi Durian Kaya Cake ni lebih kurang sama seperti Pandan Kaya Cake yg saya kongsi pada bulan lalu. Anda bolehlah gunakan resipi yg sama utk buat kek spongenya tp tiadakan pes pandan. Atau gunakan apa saja resipi kek sponge yg anda biasa buat.

Seterusnya, pada glaze atau topping kek tu, saya tambahkan isi durian. So, texturenya agak lembik sket, ala ala sekaya durian gitu! So, bagi peminat durian, this is a simple recipe yg saya yakin anda sumer boleh buat.




DURIAN KAYA CAKE

Bahan-Bahan
250 gm tepung campuran super-sponge Phoon Huat
5 biji telur (saiz sederhana)
50 gm mentega (dicairkan)
50 gm air

Cara:
1) Masukkan tepung campuran super sponge bersama telur dan air ke dalam mixer.

2) Pukul dengan kelajuan tinggi selama 10 minit sehingga pekat. Kemudian kurangkan kelajuan kpd sederhana dan pukul lagi selama 3-5 minit.

3) Masukkan mentega cair lalu gaul hingga rata. (Anda boleh gunakan tangan utk menggaulnya hingga rata. Gaul sekadar kesemua bahan dah sebati, jgn terlalu lama agar udara di dalamnya dapat dikekalkan utk mendapatkan kek yg gebu dan ringan)

4) Bubuh adunan ke dalam loyang bulat 9” dan bakar selama kira-kira 40- 45 minit dgn suhu 160 darjah Celsius.

5) Setelah masak, keluarkan kek dan sejukkan diatas redai. Kemudian potonglah 2 atau 3 lapis utk disapukan dgn glis kastad.


Glis Kastad Durian
350 ml air
75 gm gula
2 sudu teh (bumbung) instant jelly
200 ml santan pekat (KARA)
secubit garam
40 gm tepung jagung
200 gm isi durian (dilecek halus)
sedikit pewarna kuning


Cara:
1) Masak gula bersama air hingga mendidih. Masukkan instant jelly dan kacau rata.

2) Sementara itu, campurkan santan dgn tepung jagung dan pewarna kuning.

3) Bila bahan instant jelly mendidih, masukkan bahan tpg jagung ini. Kacau sehingga bahan ini menjadi pekat dan berkilat lalu masukkan isi durian. Kacau lagi sehingga rata.

4) Ambil satu bahagian kek dan sapukan custard glaze ke atasnya dan tindihkan dgn kek yg satu lagi.

5) Kemudian, sapukan rata-rata lebihan glis kastad tadi di permukaan dan sekeliling kek ini. Pada sekeliling kek ini bolehlah di hias dgn kepingan2 badam (almond slices), dessicated coconut atau apa bahan pun yg anda gemari.


6 comments:

Mima's Oven said...

Salam Bro,
Wah! bestnyer memandang cake nie... best lagi kalau dapat menjamah nyer ya.....

MamaFaMi said...

Salam Bro...
Mama ni, tok sah kata durian kaya cake, yang pandan tu pun tak lepas lagi. Dok kata nak cuba, sampai la ni, resepi tu dok tang kertas lagi dan belum jadi realiti!

Anonymous said...

salam, bro rozzan..
tepung campuran super-sponge tu mcm mana ek?

BR said...

BR > Mima's Oven

WS. Heheh..betul tu, best mata yg memandang, best lagi mulut yg merasanya!!

BR said...

BR > MamaFami

WS. Ishh Mama. Kek2 yg camni lah yg ringkas dan senang nak buat. Kalau nk bandingkan dgn kek lapis yg kena dok membakar 2 jam depan oven tu... Apa pun tq sudi menjenguk kemari ya! Bila ada masa lapang boleh ler cuba.

BR said...

BR > anonymous

Saya gunakan Super Sponge Cake Mix jenama REDMAN dari keluran Phoon Huat & Co. Kalau takde, gunakanlah apa pun jenis/jenama kek sponge ya.