Followers

Sunday, March 25, 2007

SWEET BUNS, CREAM PUFF & EGG TARTS

Finally, managed to update my blog after a few days of 'busyness' or perhaps laziness... heheh.. Did some baking on Friday, Saturday and Sunday. Simple ones though. Here are some snapshots of the end-results..

First, I did Sweet Buns on Friday nite, resipi dari Kak Hanieliza http://hanieliza.fotopages.com/?entry=856613 ( Tenkiu kakliza for this simple yet lovely recipe - you broke the jinx I had on baking bread! )



SWEET BUN

Bahan A
500 gm tepung high protien (saya gunakan Bread Flour)
25 gm susu tepung
75 gm gula
10 gm ibu roti (yis- gunakan yg instant)
1 sudu teh pelembut roti (saya gunakan VX2)
1 biji telur
1/2 sudu teh garam

Bahan B
250 ml air
75 gm majerin (saya gunakan mentega)

Cara
1. Masukkan dan gaul rata semua bahan A.
2. Masukkan air dan gaulkan lagi sehingga sebati. (saya gunakan mixer dgn dough hook)
3. Masukkan majerin dan gaulkan sehingga adunan kelihatan sebati [ anggaran 10 minit].
4. Bahagikan adunan pada 50 gm setiap dan buatkan bulat2.
5. Bentukkan adunan mengikut pilihan sendiri.
6. Perapkan sehingga saiz roti naik sekali ganda.
7. Bakar dalam suhu 180'C sehingga kelihatan masak.
8. Keluarkan dan sapukan majerin pada roti yg telah masak.

Ingatkan nak bubuh kismis dalam roti tu tp oleh kerana anak2 tak gemar, saya masukkan buah prune instead - sikit jer, testing2..




Next, on Saturday, I bake Cream/Custard Puffs and Eclairs (sorry, eclairs foto tak snap, maybe next time)





Pastu petangnya lak sempat kuar pi makan kat Pelangi Biru Fast Food. Lama dah tak mai kat fastfood tu. Actually nak pi Arnolds di City Plaza sbb anak nk mkn Fish N Chips but petang tu orang..fulamak! ramai sesangat! So turun tgkt 1 dan pi makan kat Pelangi Biru ..ok ler for a change. Daughter got her FnC, while we ate Pizza. (Dah lama tk buat Pizza sendiri, sesekali mkn kat luar ni mcm sedap lerrr...) But of course, takleh lwn Pizza Hut kot!





Sunday......upon request from my aunt, baked these EGG TARTS for her. Hope she like it!



4 comments:

Anonymous said...

Salam n slmt pagi bro rozzan, terliur siti nengok yr tarts..siti ni tak pass buat pastri..tak pandan adon, melapis n kulitnya dlm cetak...geramm bila nak pandai2..

MamaFaMi said...

Tu dia, keluar dahhhh roti dia... lepas ni berdas das lagilahhhh roti yang bakal keluar dari oven bro ni ya...

rozzan said...

W'salam siti. belajar2 lerr siti ooii. Nanti dah pandai, bolehlah buat kan utk cik abg tu. tentu dia happy banget!

rozzan said...

Insya'allah mama. Baru dpt sedikit suntikan semangat bila roti tu menjadi. Kalau ada kelapangan, Insya'allah akan ku buat beraneka jenis roti ...aiseyman, berangan lak...