PRETZELS
(Sumber Resipi : Chef Alex Goh)
(Sumber Resipi : Chef Alex Goh)
Bahan A
160 gm mentega
70 gm gula aising
Bahan B
1 biji kuning telur
¼ sudu teh esen vanilla
1 biji parutan kulit lemon
Bahan C
260 gm tepung
1 sudu teh baking powder
½ sudu teh tepung susu
Cara:
1. Adun Bahan A hingga sebati. Masukkan Bahan B dan pukul hingga lembut dan ringan.
2. Campurkan Bahan C yg telah diayak dan gaul hingga rata.
3. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Ambil sedikit doh tadi dan canai menjadi jejari 9sm dan bergaris pusat (diameter) 8mm. (kalau susah sgt, agak2 jer!)
4. Pintal dari kedua-dua bahagian utk menghasilkan simpul longgar.
5. Sapukan air ke atas doh yg sudah dipintal tadi. Ayakkan gula kasar di permukaan nya.
6. Bakar pada suhu 175 darjah Celsius selama 15-20 minit.
2. Campurkan Bahan C yg telah diayak dan gaul hingga rata.
3. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Ambil sedikit doh tadi dan canai menjadi jejari 9sm dan bergaris pusat (diameter) 8mm. (kalau susah sgt, agak2 jer!)
4. Pintal dari kedua-dua bahagian utk menghasilkan simpul longgar.
5. Sapukan air ke atas doh yg sudah dipintal tadi. Ayakkan gula kasar di permukaan nya.
6. Bakar pada suhu 175 darjah Celsius selama 15-20 minit.
(This cookie was done by my daughter Syazwani)
No comments:
Post a Comment