Followers

Saturday, September 16, 2006

JENEKET

I also tried doing Jeneket, something which I enjoyed eating since I was young. However, I couldn't recall whose recipe it belongs to. And...the results.. hmmm.. guess it turned out to be hovering between so-so & just okay. Need to improvise on it though.... Anyone out there willing to share their Jeneket recipe with me huh?




















JENEKET (pic above)

100 gm tapai ubi
1 biji telur
100 gm gula pasir
1 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning
650 gm tpg gandum
1 sudu teh potas (atau bic.of soda)
1/2 cawan air

Cara
Satukan tapai, telur, gula, garam & pewarna kuning lalu dikisar hingga gula larut. Setelah itu, ambil 1 senduk tpg gandum dan campurkan dgn bahan kisar tadi lalu dikacau rata. Perap selama 1/2 jam. Setelah naik, masukkan lebihan tepung tadi dan uli dgn air yg telah dibubuh potas hingga rata.(kalau adunan lembik, boleh ditambah sedikit tpg). Perap lagi adunan selama 1 jam sebelum dicanai dan digoreng. (Saya bahagikan adunan kpd bola2 sederhana dan leperkan lalu digoreng)






















Atau yg lagi satu ni..

JENEKET
600 gm tepung gandum
1 gelas gula dimasak dgn 1 gelas air (abt 280 ml), sejukkan
1 sudu teh potas
1 sudu teh baking powder

Cara
Campurkan semua bahan (kalau adunan lembik, tambahkan sedikit tpg lagi), lalu diperap selama kira-kira 4-5 jam. Sesudah itu bolehlah dicanai dan digoreng.

Atau yg ini sumbangan dari Mama Siti


JANEKEK

Bahan-Bahan
600 g tepung gandum
200 ml air paip
1 tsp (bumbung) potas
1/2 tsp garam halus
2 bj telor (grade B)
200 g gula caster
1/4 tsp instant yeast
2 tsp (rata) baking powder
1/4 tsp pewarna kuning (optional)

Cara:
* Telur dan gula dipukul hingga kembang. Masukkan potas, instant yeast dan baking powder. Pukul lagi.

*Kemudian masukkan tepung, air, pewarna kuning dan garam lalu di uli rata. (Kalau guna mesin Kenwood gunakan K beater). Diuli rata2, adonan ni lembik.

*Perap adunan selama 8 jam atau semalaman.

*Ambil sedikit adunan, lalu dileperkan ditapak tangan (biar tipis sedikit) lalu masukkan ke dlm minyak yang banyak dan digoreng hingga masak.

p/s: Taburkan sedikit tepung pd papan dan kayu pengelek. Ambil adunan dan ditepek2kan dgn sedikit tepung dan gelek tipis2. Buat hingga habis barulah digoreng.

8 comments:

Anonymous said...

Kali terakhir sy mkn kuih ni around 1976 masa tu sy tinggal kat Jln Gereja dkt Bedok. Nak tanya kalau masa goreng ti guna minyak banyak mcm goreng Yu Char Kway ke?Time kasih for sharing these recipes.

BR said...

Sorry lmbat reply. Termissed pulak. Btw, anda tinggal kat Jln Greja? Arwah makcik saya pernah tinggal di Jln Greja jugak.

Ya betul, bila goreng gunakan minyak yg agak banyak.

lin said...

Dah lama carik resepi ni,,agaknya jeneket ni dtg dari English Word Janet cake tak?Ntah last saya mkn pon waktu di kampung Jln Greja jugak..ada org jual.teringat zaman kecik2 dulu

BR said...

Heheh kelakar jugak ya, Janet Cake. Tp so far tk pernah saya terbaca ttg ini kalau roti john tu mmg ada sejarahnya.

Btw, anda juga pernah tinggal kat Jln Greja atau sekedar berziarah disana?

lin said...

Yes sy tngl dr sjak lahir 1970- smpi 1987(tak silap) smpi habis rmh2kmpong kat situ dirobohkan(sedih gitu).most of us r related dari nenek ke cucu-cicit.

BR said...

BR > lin

Wonder if u kenal dgn my cousins yg tgl kat sana dulu- Kak Aini, Yati, Atan, Uci & Hamzah. Arwah mak saudara saya juga berjualan satay kat Bedok Corner Hawker Cte tu.

Mohamad Rizal said...

Salam,

semasa mencari resipi Janet Kek, saya dihalakan pada lelaman ini. dan terbaca pula tentang orang kampung Jln Greja. Ayah saya netap disana. And thanks for sharing this wonderful resipi. The last time I had this 'kueh' was during the time I was in KG Siglap.

qaseira ummi said...

Salam.. janet kek ni kalu perap tk lama boleh menjd ker..mmg cari resepi ni..tp bila baca perap terlalu tk sabar plak nk buat dan makan hihi