Permintaan dari razee@ dan Tikus
RENDANG TOK
(sumber : Hjh Bahyah Mahmood, Foto : ALMAS)
BAHAN
1 kg daging lembu, dipotong kecil dan dicuci bersih
1/4 biji kelapa parut putih, dijadikan kerisik
4 gelas besar santan pekat, diperah dari 2 biji kelapa parut
6 batang serai muda }
1 jari halia muda }
1 jari lengkuas muda } ............ dimayang
20 biji bawang merah }
4 helai daun kunyit muda }
Garam secukup rasa
Gula Tanjung secukup rasa
BAHAN KISAR
10 tangkai lada kering
2 sudu makan ketumbar
1 sudu makan rata jintan manis
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
2 cm kayu manis
CARA
Masukkan daging kedalam periuk dan gaul dengan rempah kisar serta bahan-bahan yang dimayang. Tabur sedikit garam. Jerang sebentar, sehingga mendidih.
Tuang santan, gaul rata dan masak dengan api sederhana, sehingga hampir kering dan daging lembut. Akhir sekali masukkan kerisik dan sedikit gula Tanjung. Gaul rata dan rasa. Jika rasanya belum menepati selera, tambah apa yang kurang.
No comments:
Post a Comment