Followers

Thursday, December 10, 2009

KEK LAPIS ....lagi?


Menunaikan hajat seseorang yg inginkan Kek Lapis utk majlis pernikahan. Terima kasih atas kepercayaan anda ya.... Semoga ia selamat sampai ke Melaka yer.... Nampak2nya, warna merah ni mmg menjadi pilihan ramai mempelai kot.. So far dah 3 kali saya buat pilihan warna ni arr...



KEK LAPIS
Bahan-Bahan
700 gm mentega
220 gm gula
1 sudu besar ovellette
14 biji telur saiz besar
1 ½ tin susu pekat manis
380 gm tepung Hong Kong
140 gm horlicks
3 sudu besar serbuk koko (dibancuh dgn 2-3 sudu besar air panas)
1 sudu besar chocolate emulco
1 sudu teh pewarna cokelat
50 gm jem strawberry (optional, boleh ditiadakan)
1 sudu teh pewarna merah
1 sudu teh pewarna oren

Cara:
1) Pukul mentega, gula dan ovalette hingga kembang dan putih. Masukkan telur sebiji-sebiji dan terus pukul.

2) Masukkan pula susu pekat manis lalu dipukul dgn speed perlahan.

3) Seterusnya, masukkan horlicks dan tepung lalu dipukul terus dgn kelajuan yg rendah sehingga menjadi adunan yg licin dan sebati.

4) Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.
Satu bahagian dibiar plain, satu dibubuh koko, choc emulco & pewarna cokelat, satu lagi dibubuh jem strawberry & pewarna merah dan yg akhir dibubuh warna oren, perisa oren.

5) Dengan menggunakan loyang 9" x 9" yg telah dialas kertas dan digris, mulalah proses membakar.

6) Satu lapisan gunakan 3 senduk adunan.

7) 3 Lapisan pertama dan 3 lapisan terakhir gunakan adunan plain.

8) Yg ditengah2 tu ikut sukahati anda yer... Saya gunakan warna cokelat, merah dah oren. Bakarlah sehingga selesai kesemua adunan.

Nota :
1) Gunakan pewarna yg anda suka dan susunlah warna lapisan anda mengikut citarasa anda.
2) Saya editkan loyangnya kpd yg kecil sedikit...iaitu 9" x 9"
 

Saturday, December 05, 2009

AGAR-AGAR LAPIS KOKTEL / KEK LAPIS OREO

Permintaan dari seorang teman sekerja. Warna kek pilihan penempah, walaupun saya kurang gemar pada kombinasi warnanya tp itulah hak 'customer' yer... Agar-agar lapis koktel pula saya sesuaikan dgn resipi agar-agar pelangi indah tp dgn sedikit kelainan. Saya bubuhkan buah koktel berselang seli pada lapisan tersebut. Jom lihat pics ya.





Tuesday, December 01, 2009

KEK GULUNG BATIK

Salam sejahtera semua. My PC masih blum sihat, masih kat 'hospital' tgh tunggu bahan gantian utk transplant, hihihi... Apapun, now I'm using my laptop dan teringin nak share satu resipi kek roll (yg selalunya bukan my forte!) yg saya sungguh tercabar nak buat dek kerana byk review yg positif dari mereka yg dah mencubanya. Resipi ni saya tukil dari Forum Cari dan Alhamdulillah, first time cuba, tak mengecewakan. Saya harap anda juga boleh mencuba yer...




Kek Gulung Batik
(sumber: ahpek, Forum Cari)

Bahan-Bahan

6 biji telur gred A
4 oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar ovalet
3 oz tepung gandum (saya gunakan Top flour)
1 sudu besar susu tepung
4 oz mentega (dicairkan)
sedikit coklat emulco
jem strawberri secukupnya (saya gunakan Nutella)


Cara

1. Telur, gula, ovalet, baking powder, esen vanilla, tepung gandum (Top) dan susu tpg dipukul dgn kelajuan tinggi sehingga pekat dan gebu (5-7minit).

2. Kemudian, masukkan mentega cair, lalu digaul/kacau hingga rata. Asingkan sebahagian drpd adunan tadi (lebih kurang 1 cwn) ke dalam bekas lain dan bubuh sedikit coklat emulco. Kacau rata dan masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag.

3. Tuangkan adunan plain tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya. Seterusnya, picitkan adunan coklat secara memanjang pada permukaan adunan plain tadi. Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari hujung ke hujung. Bakar dalam oven selama kira-kira 20minit dgn suhu 170 darjah celcius.

4. Apabila kek dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sebentar di atas redai kek. Selepas itu, keluarkan kek dari loyang dan terbalikkan ke atas sehelai kertas dan sapukan jem / Nutella sehingga rata. Setelah itu, gulung kek perlahan2 sehingga kemas. Boleh di balut dgn kertas tracing/kek atau cling wrap.









Nota :

1. Resipi asal menggunakan satu jer loyang kek roll berukuran 14" x 14". Oleh krn saya takde, saya gunakan 2 loyang berukuran 10" x 10".

2. Sewaktu membakar, kalau masa membakarnya kurang tepat (atau ckp senangnya 'tak cukup masak' walaupun kek nampak cantik, tapi setelah menggulungnya, bila dibuka semula dari kertas tracing tu, 'kulit' kek akan terkopek dan akan mencacatkan kek anda. Ini berlaku sedikit pada kek roll pertama yg saya buat. Harap maklum ya.




Contoh lorekan pada permukaan kek.