Followers

Saturday, August 02, 2008

KUIH MAKMUR, BISKUT KEJU & TEPUNG PELITA - Permintaan Resipi

Untuk tidak menghampakan permintaan intan, eLL dan kak ezza, di sini saya sertakan resipi yg anda minta. Diharap ia dapat menepati citarasa anda dan juga mereka yg ingin mencubanya ya!


TEPUNG PELITA
(sumber : Pn Aini Salim, buku ALMAS)

Bahan A
180 gm tepung beras
7 helai daun pandan
sedikit kapur
½ sudu teh pewarna hijau
secukup gula pasir
secukup sampan daun pisang

Bahan B
90 gm tepung beras
1000 ml santan sari 1 biji kelapa parut putih
1 sudu teh garam

Cara Untuk Bahan A
Daun pandan ditumbuk halusdan dicampur dgn air untuk mendapatkan 1250 ml air pandan. Tapis. Masukkan tpg beras, kapur, pewarna hijau dan kacau lagi sehingga rata. Maska sehingga naik wap. Masukkan 1 sudu teh gula ke dalam sampan daun pisang, tuangkna adunan ¾ p[enuh dan kukus selama 20 minit. Setelah itu,tuangkan bahan B dan kkus lagi selama 7 minit. Bila sudah masak, angkat dan keluarkan dari kukusan. Buat lagiyang lain sehingga habis. Enak dimakan panas mahupun sejuk.

Cara Untuk Bahan B
Kacau rata semua Bahan B. Tapis dan masak di atas api sehingga naik wap saja.


Resipi Kuih Makmur di bawah ini adalah sumbangan dari lela854 . Resipi ini lebih kurang dgn resipi yg ada dlm simpanan saya, cuma sukatan tepung dalam resipi saya ialah lebih kurang 450 gm dan saya bubuh 1 sudu makan minyak sapi utk memberikan sedikit aroma yg wangi. Selainnya lebih kurang sama.

Atau anda juga boleh mencuba resipi Kuih Makmur dari FP Rossya.

KUIH MAKMUR
Resipi MAK (sumber : lela854)

Bahan-Bahan
400 gm tepung
250 gm / 1 buku mentega
1 biji telur
Sedikit esen vanilla
Sedikit pewarna hijau - jika mahu

Caranya
Uli semua bahan di atas sehingga rata & boleh diterap dengan acuan bulat. Leperkan & masukkan sedikit inti kacang ke dalamnya. Bentukkan sedikit lonjong & dengan menggunakan penyepit, sepit seperti bentuk daun. Bakar dengan suhu 170 darjah Celcius sehingga masak atau kuihnya kekuningan. Setelah sejuk, susun & taburkan gula serbuk di atasnya.

Inti Kacang
300 g kacang tanah
210 g gula

Caranya
Kacang tanah digoreng tanpa minyak (disangai) dengan menggunakan api yg kecil. Setelah masak, angkat & sejukkan dahulu sebelum dibuang kulitnya. Kisar/tumbuk kasar sedikit.Campurkan gula & gaul rata.

Nota dari lela854:
Selalunya ½ bahagian kacang tanah saya kisar halus & lagi ½ saya tumbuk kasar sedikit.

BISKUT HATI KEJU

Bahan-Bahan
225 gm mentega
170 gm parutan keju Cheddar
455 gm tepung gandum
1 biji telur (dipukul)
½ sudu teh serbuk lada putih
2 biji kuning (dikocok) – utk sapu atas biskut

Cara:
Tepung diayak dgn lada putih. Setelah itu digaul rata dgn mentega. Masukkan parutan keju lalu digaul lagi. Masukkan telur dan uli hingga menjadi doh yg lembut.

Seterusnya, canai dan teraplah doh dgn menggunakan penerap berbentuk hati. Atur dalam dulang pembakar, sapukan sedikit kuning telur dan bakarlah dgn kepanasan 160 darjah Celsius selama 15 minit atau sehingga masak dan garing.


Resipi Biskut Keju yg selalu saya buat tika Raya ialah Cheese Straw.

CHEESE STRAW

Bahan-Bahan
400 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
250 gm mentega
250 gm keju cheddar (diparut)
1 biji telur (kocok sedikit)
secubit garam
sedikit lada putih serbuk

Cara :
Campurkan kedua-dua tepung bersama garam dan lada putih. Masukkan mentega dgn kaedah "rub-in- method", serta keju parut. Kemudian, gaul semua bahan rata-rata dan masukkan telur. Uli sehingga menjadi doh yg lembut.

Canai adunan doh dan terap menggunakan bentuk yg anda suka. Sapukan sedikit kuning telur dan bakar selama kira-kira 15-20 minit dgn suhu 160-170 darjah Celsius atau sehingga biskutnya kekuningan.

18 comments:

intan said...

Tima kasih byk2 bro, insyaallah saya akan try nnti, saya akan beritahu hasilnya.

BRO ROZZAN said...

intan > Terima kasih kembali. Mudah2an berjaya ya!

kat said...

i salute u la bro, for ur blog and recipies. colourful. dats wat attract me first. da tu, apa lagi, browse la. bnyk resipi and gv me ideas wat to cook bila tibanye bulan ramadan nanti. insyallah. ur kek lapis r beatiful but i noe i don't hv the patience with 3 small kids and running arnd like a mad woman. keep up and i look forward for ur new recipies.

BRO ROZZAN said...

Thanks for the compliments. Alhamdulillah, I'm glad u find the blog useful.

Yeah! I used to be in that situation but the diff is my "other half" took more of the 'running' as compared to me. That gave me room for my bakings, heheh..

Thanks again.

Anonymous said...

A'kum Bro, a million thanks to you for your kind sharing of your recipes....i am trying yr Cheese Straws today...last minute baking.may Allah Bless you in all you do...I'Allah A~miin...

Anonymous said...

sorie Bro, forgot to tell you who i am ...this is kak Noor not anonnymous

BRO ROZZAN said...

W'Salam Kak Noor,

Thanx for dropping by. You're most welcome sis. Biskut Cheese Straw tu kalau akak potong2 bentuk "rectangle" thickness abt sebesar chopstick and length abt 1.5 inches- sedap, crunchy..

eyefar said...

hi..biskut ni tak de masuk gula ke?

BR said...

Hi eyefar

Biskut yg mana satu pls?

FaraBondage said...

cheese straw tu memang takde gula ye?

BR said...

Yup, mmg tk pakai gula tp kalau anda suka, boleh lah bubuh sket lah..

Lyenda said...

Bro Rozzan..

Ni pun saya buat today...menjadi...and saya add ini some castor sugar.... mmg menjadi snack yang menarik.... x muak....
TQVM for ur shared recipes....it helps a lot....

ns said...

salam abg bro...

bakar kuih makmur ni agak2 braper minit ye?

ns

Bro Rozzan said...

BR > ns

Selalunya, masa membakar tergantung kpd oven anda tp secara umum, cuba bakar pd 170-180 darjah Celsius dan selama 20 minit dulu . Kalau blum cukup masak tambah 5-10 minit lagi yer!

Anonymous said...

Terimah kasih atas recipe biskut keju . Sunggoh kareng dan lemak. Saya sudah lama mencari recipe sedemekian tapi baharu ini ketemu

BR said...

Terima kasih kembali. Alhamdulillah..

Anonymous said...

how much of sugar to add???

Anonymous said...

biskut keju - crispy cookie or crispy but soft on inside