Followers

Saturday, April 07, 2007

ANEKA BUN



This morning I baked some buns again. This time I used a recipe which I got from Forum Resipi Diana. It originated from Pn Roshayati with a little modification from Diana. The sweet buns produced were soft and nice. My wife and children will vouch for it!! For this time, I made them into sardine buns, cheese buns and sausage buns. As I go along, I will definitely try other variations of the buns and different fillings too! So, here are the results and the recipe. Thank you Diana and Pn Roshayati for sharing this wonderful recipe.



BASIC BREAD RECIPE (Diana olah dari resipi asal Roshayati)
Bahan A
440 gram tepung roti/ high protein flour
60 gram tepung superfine (I used Hong Kong flour)
100 gram gula
1 sudu teh garam halus
30 gram susu tepung
1 sudu teh bread improver super tex
4 sudu teh (1 paket) yis kering
( I added 1 sudu teh VX2-bread softener)

Bahan B
250 ml air
1 biji telur (pukul sikit)

Bahan C
80 gram shortening ( I used 40 gm shortening & 40 gm butter as in Pn Roshayati's orig recipe)

Cara-Caranya
1) Masukkan bahan B dalam A. Uli hingga adunan agak licin.
2) Masukkan bahan C dalam adunan dan uli hingga adunan jadi licin dan tak melekat di tangan dan bekas.
3) Biarkan doh selama 30 - 40 minit.
4) Tumbuk2 doh dan uli untuk keluarkan angin. Ini penting untuk hasilkan roti yang tidak berongga besar di dalam.
5) Bahagikan doh ikut berat yang dikehendaki. Bulat2kan doh. Rehatkan 10 minit.
6) Keluarkan angin dari doh dengan cara memicit dan bulatkan sekali lagi.
7) Bolehlah dibentuk ikut suka.
8) Biarkan hingga naik 40 minit - 1 jam.
9) Bakar hingga masak.

*Cara Saya Buat:
Saya masukkan kesemua bahan A ke dalam mixer dan kacau rata. Kemudian, saya masukkan bahan B sambil dipukul bahan tersebut dgn dough hook hingga menjadi adunan yg licin dan tak tak melekat kat tangan. Cara seterusnya sama seperti di atas.



5 comments:

Anonymous said...

salam, bro rozzan.nak tanya sikit. Kenapa banyak resepi bun menggunakan sedikit tepung kek/hongkong/superfine. satu lagi, apa beza bread softener dan bread improver? kalau saya nak guna salah satu je, mana yang bro rasa yang lebih penting. thanks for yr time and knowledge.

liza abudh said...

salam. bro rozzan. sambal sardin dalam bun tu mengoda betullah!!.Boleh kasi resepi nye tak? dah lama teringin nak buat bun sambal sardin tapi tak yakin macamana resepinya. sya dah buat bun nya, gebusss dan lembut betul, the very best bun recipe. terima kasih.

Bro Rozzan said...
This comment has been removed by the author.
Bro Rozzan said...

BR > anonymous

WS. Penggunaan tpg kek/HK tu utk memberi kelembutan pada texture roti tu agar lembut, halus dan gebu.

Bread softener = pelembut roti > bahan ni jarang2 boleh didapati. Tk pakai pun xper. Bread improver tu mencepatkan proses "memerap" roti agar bahan doh tu lebih cepat 'naik' dan ringan. Lebih lama diperap lebih ringan dan halus roti tu.

So, just use the bread improver ya.

Bro Rozzan said...

WS. Actually Liza, saya cuma tumis bawang besar dan sedikit bawang putih jer. Pastu bubuh sedikit cili kering kisar (cili boh). Dah garing, baru saya bubuh sardin dan cili hijau/merah -kalau suka.

Utk exact sukatan, nanti bila saya buat lagi, boleh saya catatkan. Ataupun, u cuba cari kat entry epok2 sardin I. Saya rasa kat situ ada sukatannya ya...