Followers

Sunday, July 08, 2007

TEPUNG GOMAK

Satu lagi jenis kuih tradisi Melayu yg menggunakan tepung kacang hijau - Tepung Gomak. Saya sendiri gemar dgn kuih ini. Resipi/foto ini juga saya tukil dari ALMAS. (Asmah Laili - Mintak Ampun Sedapnya) . Selamat mencuba!!



















TEPUNG GOMAK
(sumber: Pn Zahrah Roziz)

Bahan-Bahan "A"
200 gm kacang hijau
1 biji kelapa parut putih
500 gm gula timbang/hitam (saya prefer gula melaka)
300 gm gula pasir
2 helai daun pandan

Bahan-Bahan "B"
600 gm tepung pulut
1 mangkuk air
400 gm tepung kacang hijau
sedikit garam

Cara Utk Bahan "A"
Kacang hijau direbus hingga kembang.Kemudian tumbuk sampai hancur. Gula timbang dimasak dgn 2 cawan air lalu ditapis. Tenggekkan kuali di atas api yg sederhana besarnya. Tuangkan air gula, kacang hijau, kelapa, daun pandan, gula pasir dan sedikit garam. Masak hingga pekat dan sebati. Angkat dan ketepikan.

Cara Utk Bahan "B"
Uli tepung pulut dgn air dan garam sehingga menjadi doh yg lembut. Ambil sedikit doh, leperkan dan masukkan inti kacang hijau dan bulat-bulatkan. Panaskan air dalam periuk dan masukkan bebola ini. Bila kuihnya timbul bermakna kuihnya sudah masak. Angkat dan golek-golekkan di atas tpg kacang hijau sambil ditekan sedikit agar menjadi leper.

Panduan:
Untuk membuat tpg kacang hijau yg di dalam bahan B, terlebih dahulu kacang hijaunya hendaklah dicuci bersih dan ditoskan. Kemudian disangai/sangar hingga kekuningan. Setelah itu barulah dikisar halus sendiri atau dihantar kekedai utk dimesen halus.

7 comments:

Anonymous said...

ya allah bro. naperlah kita tak dok berjiran ekkk.. kuih2nyer sedap2 belaka.. tepung gomak ni kuih kegemaran saya.. uwaaaaaa naklah skiiittttt..

~ ila ~

MamaFaMi said...

Ni lagi satu favourite mama tapi lom pernah seumur hidup buat sendiri...hmm...apa excuse nak bagi pulak this time eh? Hehehe... hmm setelah difikiran sedalam-dalamnya...Excuse terbaik dan paling tepat ialah Mim Alif Lam Sim...hehehe...

Nina Suria said...

salam tuan rozzan
menu kali ni memang sesuai seantero negeri.. kakmOn pon suka kuih dari bahan kacang hijau ni, apa lagi kolek2 kacang tu.. huishhh terliur nak makan yg Bu Apsah buat waktu kita kecil2 dulu.. huhuhu sedeynye

Abg Rozzan said...

W'salam kakmon. Panggil saya rozzan je arr... lebih selesa. Saya juga suka kuih koleh2 tu. Anyway, jgn sedih2 sgt, yg pergi tetap pergi, kita doakan saja dgn Fatehah, semoga arwahnya di tempatkan di kalangan orang2 yg beriman, Insya'allah.

rifqi fakhri said...

This is really Nice Blog, Best informations and best Articles and nice design !!!
Wait new posting from this blog

Find another Best links in our Websites :

If you want to buy Laptop/Notebook, we have complete Tips To Buy Laptop/Notebook, so read our tips, before you buy Laptop !

Best Tips To Buy Laptop


SUTAN PALALA
All Information About Laptop/Notebook
Find Best Seller laptop and Top 10 Laptop Now

Best Laptop

BLADO
Antivirus Group can Help you if you have problem with Viruses , Worms, trojans.

Download Free Antivirus Software

MAKE MONEY ONLINE
When you have no ideas more, to make an extra income, you can start with our internet make money / make money online, to earn money from internet and work at home.Here is many sites for tutorial and how to create website for make money online. Actualy many idea for make money on internet, Here we give you tips and tricks make money online.Find out how to build a successful home business using your computer working from home. Start making money and a regular income from internet and other online actions. It's easier than you think, and we can show you how. Find out more....

Easy Tutorial Make Money On Internet


PROMOTE YOUR SITE/SUBMIT YOUR SITE
With Website Promoter you can know how make rangk on internet search engine and tips to high rangking optimization

Website Promoter

Here you can direct download logo, baground & ringtones for mobile phone, handphone or handset/pda/smartphone. We have many Handphone Logos, Background & Ringtones.

Download Free Logo & Background for Handphone/Mobilephone

Very cool Blog, take care !!!

Download Free Mobilephone Logo, Mobilephone Background, Mobilephone Wallpapper, Mobilephone Ringtones: Polyphonic, Monophonic & Midi and much more, you can download free Mobilephone logo here !!!
You can easier download this mobilephone logo, mobilephone background, mobilephone wallpapper and mobilephone ringtones.
FREE DOWNLOAD MOBILEPHONE LOGO, MOBILEPHONE BACKGROUND, MOBILEPHONE WALLPAPPER & MUCH MORE

FREE DOWNLOAD RINGTONES MOBILEPHONE

FREE DOWNLOAD MOBILEPHONE RINGTONES POLYPHONIC

FREE DOWNLOAD MOBILEPHONE RINGTONES MONOPHONIC

FREE DOWNLOAD MOBILEPHONE RINGTONES MIDI

Antivirus Center : you can free Download Software Antivirus for remove all virus , remove trojans, delete worm , clean trojan horse, delete worm W/32. We have virus remover, trojan cleaner, worm washer eraser and much more.
Best Antivirus For Pc/ PDA/ Smartphone/ Laptop n

Notebook


Here you can learn how to build website with html template ,complete with tutorial how to make quickly

website for your company.
Free Template For Website

Builder


If you looking girls, womans, mans , boys on the world , you can find anda dating with them, our dating online website have many members , so find now your dating on dating online site. This dating online service is

best for find your dreams
Fun Dating Online

If you have still problem with virus rontokbro / brontok you can find here antivirus for remove all

virus brontok here. our antivirus new and updated
Antivirus Brontok/Rontokbro

YOU CAN FIND BEST SOFTWARE ANTIVIRUS 2007 HERE!AND YOU CAN DOWNLOAD BEST SOFTWARE ANTIVIRUS 2007 HERE! OUR ANTIVIRUS UPDATED AND WE CAN ONLINE SCAN YOUR FILES, FIND NOW!!!

BEST SOFTWARE ANTIVIRUS 2007

By : Blanjo Company
Partnert This Blog

devi said...

Nice Blog!!!

Here you can find all about recipes, recipes for vegetarian, recipes for diets program, recipes for atlet, recipes for old woman, recipes for old man, recipes for children. Make a really really adventure on this recipes site. All about recipes : Latin Recipes, Chinesse Recipes, Indonesian Recipes, Mediterranean Recipes, Spanish Recipes, European Recipes & Asian Recipes.

DOWNLOAD FREE BEST RECIPES ON THE WORLD

If you interest all about recipes,u can found in our website
BEST MEDITERRANEAN RECIPES

favourite european recipes is steak , burger , fruit salad and vegetable salada, mix salad, sea food salad
EUROPEAN RECIPES

sutan said...

Blognya sangat menarik sekali & enak dilihat & enak dibaca, kembangkan selalu kreativitasnya!!!


Kami Jaringan UKM (Usaha Kecil Menengah) Online Indonesia hadir sebagai upaya mendorong terjadinya lingkage bisnis baik antar sesama pelaku usaha kecil & menengah (UKM) maupun dengan salah satu elemen daya saing usaha, yakni jaringan pasar. untuk membangun jaringan pasar
tersebut terdapat dua aspek yang harus dikembangkan, yakni membangun sistem promosi untuk penetrasi pasar dan merawat jaringan pasar untuk mempertahankan pangsa pasar. Pada usaha kecil ketidakmampuan mereka membiayai sisi hilir usaha tersebut disebabkan lebih besarnya investasi yang harus dilakukan relatif jika dibandingkan dengan skala usaha dan siklus usaha. Kehadiran Jaringan UKM Online Indonesia ini diharapkan bisa menjadi inisiator dalam mendorong lingkage bisnis dalam konteks penguatan daya saing usaha kecil (UK).
Jika anda tertarik bergabung dengan JARINGAN UKM ONLINE INDONESIA anda bisa mempelajari lebih dalam tentang JARINGAN UKM ONLINE INDONESIA DI SINI

JARINGAN USAHA KECIL & MENENGAH (UKM) ONLINE INDONESIA