KEK LAPIS KISMIS HAZELNUT
Bahan A
15 biji kuning telur
4 biji putih telur
8 oz gula halus
5 oz tpg Hong Kong atau tpg kek biasa
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar ovalette
Bahan B
9 oz mentega
2 sudu makan susu pekat
1 sudu teh esen vanilla
cukup hazelnut, abt 40-50 gm (dicincang kasar-utk ditabur)
2 sudu makan serbuk cocoa (campur dgn sedikit air panas utk dijadikan pes)
1 sudu teh chocolate emulco (optional)
100 gm kismis hitam/kuning
sedikit pewarna kuning, merah dan hijau
Peraturannya:
1. Pukul Bahan A hingga pekat dan kembang. Ketepikan.
2. Pukul Bahan B sehingga kembang.
3. Satukan Bahan A dan Bahan B dan kacau rata.
4. Bahagi adunan kepada 5 bahagian. Dua bahagian dicampur dengan pes koko dan chocolate emulco. Yg 3 bahagian lagi, setiap satu diwarnakan dgn pewarna kuning, merah dan hijau.
5. Bakarlah selapis, selapis hingga selesai bermula dgn lapisan coklat dan berakhir juga dgn lapisan coklat. Setiap lapisan menggunakan kira-kira 2 senduk lauk. Anda boleh gunakan loyang berukuran 9"x6" atau 8"x8"
6. Bubuh kismis pada setiap lapisan manakala hazelnut cincang pula bolehlah ditaburkan pada lapisan alternate.
3 comments:
Wah, sedapnya. Saya berada di Australia. Apa itu "ovellete".
Thanks. Ovalette tu sejenis sponge cake stabiliser/emulsifier. Hope that helps.
"ovellete" tu, halal ker?
Post a Comment