Followers

Friday, December 24, 2010

KEK LAPIS ANEKA COKELAT a.k.a. LAPIS MUTIARA

Sebenarnya Kek Lapis ini terilham dari resipi kek lapis mutiara yg mmg byk versinya di internet. Saya cuma pelbagaikan cokelat yg ada di dalamnya sebagai satu percubaan. Kebetulan pada masa tu, byk cokelat2 yg 'tersadai' kat peti sejuk saya. Alhamdulillah, anak2 saya gemar dgn rasanya. Maaflah kepada empunya resipi yg asli krn kekadang tu saya mmg gemar membuat kelainan dalam kek2 yg saya buat. Harap2 taklah merosakkan nama baik kek ini yer, hihi...





KEK LAPIS MUTIARA

Bahan-Bahan

450 gm mentega

1 sudu besar ovallete

150 gm gula kaster

10 biji telur

220 gm tepung Hong Kong (diayak)

150 gm Nestum (kisar halus)

1 tin susu pekat manis (boleh kurangkan ikut selera masing2)

2 sudu besar chocolate emulco

1 sudu teh pewarna cokelat (yg pekat)

500 gm cokelat masakan - cairkan

secukup biskut Kit Kat / atau biskut jejari

secukup chocolate Hershey’s cookies n cream (dipotong2)

secukup chocolate cadbury (dipotong2)




Cara

1. Pukul mentega, ovalette dan gula sehingga kembang.

2. Masukkan telur satu persatu dan terus pukul.

3. Masukkan pula susu pekat dan pukul.

4. Selanjutnya, perlahankan speed mixer lalu

masukkan tepung dan nestum. Pukul sebentar jer agak2 adunan dah sebati/rata.

5. Akhir sekali, masukkan chocolate emulco & cokelat masakan. Kacau hingga rata.

6. Ambil 2 senduk adunan dan mulalah melapis kek ini sehingga selesai. Pada setiap lapisan kedua atau ketia bolehlah anda susunkan cokelat Kit Kat tu atau pun biskut jejari..

Saturday, December 11, 2010

GUBAHAN MERTABAK LAPIS CREAM CRACKER

Mission : Kena siapkan gubahan Mertabak Lapis utk Sabtu 11 Dec 2010
Date/Place of Order : 5 Dec 2010 / Batam Island (aku nak enjoy2 kat Batam, sempat kau stresskan aku yer Encik M dan Puan E....) tp takpe, aku ikhlas tolong..
Time Frame : 4 hours ( Friday 10pm - Sat 2am)
Mission Accomplished, Delivered : Saturday, 7.45am.


Jom, cuci mata jer....
Resipi pada entry dahulu. Sila rujuk di sini



Monday, December 06, 2010

SELAMAT MENYAMBUT MAAL/ZIKRAL HIJRAH

Buat semua pengunjung2, saya mengucapkan selamat menyambut Tahun Baru Islam 1432 Hijrah.

Sunday, November 28, 2010

CHILLI CRAB / KETAM BERCILI




















Just to share, satu resipi ketam yg saya buat hari ini versi saya... Jom cuci mata dan semak resipi yer....

CHILLI CRAB / KETAM BERCILI

Bahan-Bahan
1½ kg ketam renjong/bunga
(kukuskan sebentar, kira-kira 5 minit)

3 biji bawang besar
1 inci halia
6 ulas bawang putih
2 batang cili merah
10 batang cili padi
1½ cawan cili kering kisar
(kisar semua bahan2 di atas ini)

2 batang serai (dititik)
1 inci lengkuas (dititik)
½ biji bawang besar (dihiris, utk ditumis)

3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos abalone
1 sudu besar kicap cair
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar cuka
3-4 sudu besar gula pasir
1 susu kecil minyak bijan
garam secukup rasa
3- 4 cawan air

¾ cawan minyak masak (utk menumis)
4 biji telur (dikocok sebentar)
sedikit bawang goreng, daun sup/bawang (utk hiasan)


Peraturan :

1) Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar.

2) Masukkan pula bahan2 kisar bersama serai dan lengkuas titik. Tumis hingga garing dan naik baunya. Kalau perlu bubuh sedikit air dari sukatan air yg diberi tadi.

3) Setelah itu, masukkan pula sos tiram, sos abalone, kicap cair, sos cili, sos tomato, cuka, gula, garam dan lebihan air tadi. Kacau rata dan sesuaikan rasanya. Akhir sekali, masukkan minyak bijan.

4) Kemudian, siramkan telur yg dah dikocok tadi ke atas kuah ketam ini dan biarkan sebentar shingga telur ‘keras’ sedikit. Setelah itu, gaul rata-rata.

5) Bila dihidangkan, taburkan sedikit bawang goreng dan daun sup/bawang hiris.

Nota:
Kalau kuahnya cair, anda boleh ambil 2 sudu besar tpg jagung dan larutkan dlm ½ cawan air. Kemudian tuang ke dalam kuah ketam tadi dan ratakan. Kuahnya akan pekat.

Saturday, November 27, 2010

KEK LAPIS IDOLA

















Salam Sejahtera buat anda semua. Pada kesempatan ini, saya nak berkongsi satu lagi resipi kek lapis yg saya telah saya cuba. Resipi kek ini ni banyak terdapat di Internet so saya tk dpt pastikan siapakah yg empunya resipi asalnya. Ada yg menggelar Kek Lapis Cokelat Lembab, ada yg sebut Chocolate Mud Layered Cake. Tapi, rata2 ramai yg menggelar kek ini Lapis Idola. Cuma saya ada sesuaikan sedikit bahan2nya utk mengikut citarasa saya. Rasanya tetap sama dgn yg asal. Apapun, tak salah kalau kita berkongsi ya.

Anak Cik Mila sopan berbudi
Menjadi idaman ramai lelaki
Kek Lapis Idola nama diberi
Ada kelapangan, cubalah sendiri

Ini dia resipinya :


















KEK LAPIS IDOLA
(sumber : Internet)

Bahan-Bahan:
500 gm mentega
150 gm gula halus/kaster
10 telur (saiz besar)
300 gm susu pekat
150 ml santan pekat (kotak)
200 gm sekaya
200 gm horlicks
280 gm tepung Hongkong
100 gm Milo
350 gm cokelat masakan – cairkan dgn kaedah ‘double-boiling’
sedikit pewarna kuning/merah


CARA:

1. Pukul mentega & gula sehingga kembang, gebu & putih.

2. Masukkan telur satu-persatu sambil dipukul terus hingga kembang.

3. Perlahankan sedikit speed mixer dan masukkan pula susu pekat, santan dan sekaya.

4. Kemudian perlahankan lagi speed mixer dan masukkan horlicks & tepung lalu dipukul sebentar jer sehingga adunan rata.

5. Bahagi adunan kepada 3 bahagian:
Satu bahagian dicampurkan milo & coklat.
Satu bahagian diwarnakan kuning dan Yg akhir diwarnakan merah.

6. Alaskan dan gris loyang berukuran 8.5” x 8.5” atau 9” x 9”.

7. Ratakan 2 senduk (bumbung) adunan kuning & bakar dgn api grill sehingga masak (kira2 6-8 minit). Keluarkan loyang dari oven dan tekan sket lapisan kek dgn penekan kek lapis. Kemudian ambil 2 senduk adunan merah dan ratakan atas lapisan kuning tadi. Bakar lagi satu adunan kuning dan satu adunan merah (berselang–seli). Jumlah lapisan, 4.

8. Selepas tu, ambil 2 senduk adunan coklat & bakar hingga masak. Ulangi proses melapis adunan cokelat ini sehingga adunan selesai.

9. Seterusnya, ratakan 2 senduk (bumbung) adunan merah & bakar dgn api grill sehingga masak (kira2 6-8 minit). Kemudian ambil 2 senduk adunan kuning dan ratakan atas lapisan merah tadi. Bakar lagi satu adunan merah dan satu adunan kuning (berselang–seli).

10. Bakarlah kek ini dgn suhu kira-kira 200 darjah Celsius.


Nota :
Resipi asal menggunakan pewarna kuning jer bagi lapisan atas dan bawah dgn tengah2nya adunan cokelat.


Tuesday, November 16, 2010

SALAM AIDIl ADHA

Buat semua pengunjung, saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha. Semoga saudara-mara dan handai-taulan kita yg sedang menunaikan fardhu haji di Mekkah mendapat Haji yg mabrur Insya'allah, Amin.... ya rabbal 'alamin.

Bagi mereka yg pertanyaannya sya blum jawab samada di shout/comment box atau emel, harap bersabar yer. Insya'allah, akan saya balas. Terima kasih atas perhatian anda.

Friday, November 12, 2010

DURIAN & BLUEBERRY CAKE

Untuk teman sekolah ku yg tak penat2 merayu utk dibuatkan kek durian ni....
-orang makan kek besday mlm2 ke petang2 ke, kau nak makan pagi2 buta kol 1 yer???
Apapun, kau jgn mabuk durian yer.... kek ni lebih berat durian dari sponge cake dia heheh...







































siap diletak dlm kotak.....


Dan yg ni pulak kek utk anak bujang ku yg dah mencapai usia 21 thn ....

Tuesday, November 09, 2010

KEK LAPIS OREO COOKIES & CREAM




Bahan-Bahan:

450 gm mentega

150 gm gula halus

1 sudu teh ovalette

10 biji telur (saiz besar)

120 gm sekaya

1 tin (390 gm) susu pekat manis

100 g Horlicks

280 gm tepung HongKong

15 gm serbuk koko Hersheys

sedikit pewarna coklat

170 gm biskut Oreo (setelah dibuang krim dalamannya)-di patah2kan

6 keping cokelat Hersheys Cookies & Cream (dipotong kecil2)




































Cara :
1) Pukul mentega , gula dan ovalette dengan high speed sehingga kembang (kira-kira 7-8 minit).

2) Masukkan telursebiji-sebiji sambil terus memukul hingga sebati.(kira-kira 4-5 minit)

3) Perlahankan speed (sederhana) lalu masukkan sekaya, susu manis dan Horlicks. Pukul lagi hingga rata.

4) Perlahankan lagi speed dan masukkan tepung HK, dan biarkan adunan sebati. Jangan terlalu lama, kira-kira 1-2 minit jer.

5) Bahagikan adunan kepada 2 bahagian:

i) 1 bahagian dibubuh serbuk koko dan pewarna coklat.

ii) 1 bahagian lagi biar plain

6) Ambil 2 senduk adunan plain lalu diratakan dlm loyang yg telah dialas dgn kertas tracing dan digris. Bakar hingga masak (api atas bawah) dgn suhu kira2 180 -200 darjah Celsius.

7) Selepas itu, ratakan 2 senduk adunan cokelat ke atas lapisan plain tadi dan taburkanlah potongan2 kecil cokelat Hershey’s tadi di permukaan. Bakar sehingga masak.

8) Seterusnya, ambil lagi 2 senduk adunan plain dan ratakan di atas l

apisan coklat tadi. Bubuh pula biskut Oreo dan kemudian dibakar. Buat begini sehingga adunan selesai


Friday, October 29, 2010

KEK MARBLE NUTELLA

Kek Marble Lapis Nutella yg diadaptasikan daripada Soft Marble cake yg dilapiskan dgn sapuan Nutella. Cuci mata yok...

Kek Marble Nutella

Bahan-Bahan

270 gram mentega
250 gram tepung Hong Kong
230 gram gula kastor
10 gram serbuk koko
6 biji telur saiz besar
2 sudu makan susu manis
1 sudu makan rata ovalette
1 sudu makan air (paip)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk vanilla/vanilli

secukup Nutella utk disapu


Cara:
1) Mentega, susu dan vanilla disatukan lalu dipukul hingga kembang. Ketepikan. – Bahan A
2) Masukkan telur, ovalette, air, baking powder, tepung dan gula ke dalam mangkuk mixer. Pukul hingga kembang dan pekat. - Bahan B
3) Satukan Bahan A dan B. Gaul rata.
4) Keluarkan 1/4 bahagian adunan dan campurkan dengan serbuk koko. Kacau rata.
5) Siapkan tin kek berukuran 8 x 8 inci yang sudah dialas kertas dan disapukan mentega.
6) Masukkan 3 senduk adunan plain dan 1 senduk adunan koko dan ulang cara ini hingga semua adunan selesai digunakan.
7) Bakar adunan dalam ketuhar dengan suhu 180 darjah C selama 45 – 50 minit.

8) Biarkan kek betul2 sejuk sebelum di belah dua dan disapu dgn Nutella. Masukkan dlm peti sejuk sebentar sebelum dihidangkan.

Nota :

1) Yg saya buat ialah adunan di bahagi 3 bahagian. 1 bahagian di bubuh serbuk koko dan sedikit pewarna coklat. Yg lagi 2 bahagian tu saya biar plain. Kemudian saya bubuh 1 bahagian plain dan ratakan. Pastu, saya bubuh bahagian cokelat pula. Last sekali saya bubuh yg plain, Then saya gunakan chopsticks dan buatkan lorekkan ke seluruhan adunan. Kalau nk ada design di permukaan, tglkan sedikit adunan cokelat dan bubuh dipermukaan sebelum di buat lorekan ya. Harap maklum..

2) Kek akan menjadi lebih lembut dan moist jika ia di makan sekurang2nya 1 hari selepas dibuat.






Friday, October 01, 2010

BANJI ROLL - Permintaan Resipi

Permintaan dari seorang pengunjung blog. Maaf krn terlewat. Resipi ini saya tukil dari blog Resipi Diana. Semoga menepati citarasa anda ya. (Thanks Diana, hope u dont mind me sharing this recipe ya!)






BANJI ROLL
Sumber: Zaiton Dahlan

Bahan-bahannya
20 biji kuning telur
12 biji putih telur
320 gram gula tepung
2 sudu teh coffee oil
2 sudu makan ovalette
120 gram tepung jagung
1 sudu teh baking powder
150 gram mentega cair
100 ml air sejuk
200 gram tepung gandum

Cara Mengadun Kek
1. Satukan telur, gula, air, ovalette, tepung jagung, tepung gandum dan baking powder ke dalam mangkuk bancuh kek dan pukul sehingga kembang. Gunakan kelajuan tinggi.
2. Masukkan coffee oil dan mentega cair. Kacau hingga rata.
3. Bahagikan adunan ke dalam dua bahagian. Satu bahagian dibiarkan dalam warna asal dan yang bakinya dibahagikan tiga kemudia diwarnakan hijau, merah dan coklat.
4. Bakar adunan dalam enam loyang berukuran 12 x 12 x 1 sentimeter, dalam suhu 180 darjah C selama 10 minit.

Bahan untuk Krim Colset
75 gram colset powder
250 gram mentega
125 gram gula kastor
300 ml air

Cara-caranya
1. Masak gula dan air hingga gula larut. Kemudian sejukkan dalam peti sejuk. Satukan colset powder dan mentega dan pukul hingga sebati sambil masukkan sirap gula sedikit demi sedikit dan adun hingga pekat.























Cara Menyusun dan Menggulung Kek

1. Kek yang diwarnakan itu disusun berlapis-lapis dengan menggunakan krim. Potong sedikit keempat-empat tepinya supaya rapi.

2. Bahagikan kek yang berwarna dan sudah dilapis tadi kepada tiga bahagian.

3. Ambil satu bahagian kek tadi dan potong menjadi empat bahagian pula.

4. Susun kek yang empat bahagian ini. Gunakan krim untuk melekatkan adunan. Pastikan warna hijau dapat membentuk ‘+’ selepas disusun. (Susun dulu kek untuk mendapat bentuk yang dimaksudkan, kemudian baru dilekatkan dengan krim).

5. Ambil sekeping kek berwarna plain dan sapukan krim pada bahagian belakangnya. Letakkan kek yang sudah disusun diatas kek plain lalu digulung.

6. Buangkan baki kek agar rapi. Ulang cara 1 hingga 4 untuk kek yang lain.

Monday, September 13, 2010

KEK LAPIS BLUEBERRY CHEESE

Di sini, saya nak berkongsi resipi Kek Lapis Blueberry Cheese yg saya sempat siapkan utk Hari Raya. Resipinya saya adaptasikan dari resipi Kek Lapis Strawberry Cheese yg dah saya poskan resipinya sedikit masa dulu. Insya'allah menjadi.





































BLUEBERRY CHEESE


Bahan-Bahan

450 gm mentega

250 gm Philadelphia cream cheese (jenama Kraft)

1 sudu makan ovalette

170 gm gula halus

10 biji telur

1 tin (kira-kira 400 gm) susu pekat manis

300 gm tepung Hong Kong

100 gm Horlick

250 gm blueberry pie filling

1 sudu teh esen blueberry (optional)

sedikit pewarna ungu




Cara :


1. Pukul mentega, cream cheese dan ovalette sehingga sebati.

2. Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kembang.

3. Masukkan pula telur sebiji-sebiji dan terus pukul hingga kembang dan rata.

4. Seterusnya, perlahankan speed mixer anda dan masukkan susu manis. Pukul sebentar.

5. Kemudian, perlahankan lagi speed mixer anda dan bubuh tepung Hong Kong dan horlicks.         Gaul rata.

6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu dibiarkan plain dan yg satu lagi dibubuh blueberry pie filling, esen blueberry dan pewarna ungu.

7. Bakarlah menggunakan loyang 10”x7”, 8”x8” atau 9” x 9” yg telah di alas kertas dan digris pada dasar loyang dan sekelilingnya. Suhu kira-kira 180 – 200 darjah Celsius.

8. Ambil 2 senduk adunan plain dan ratakan dalam loyang kek. Bakar dgn api atas bawah sehingga masak. Utk l;apisan kedua hingga akhir, tukarkan suhu oven kpd api atas jer (grill). Ambil 2 senduk adunan plain lagi dan ratakan dia atas lapisan pertama tadi.

9. Utk lapisan ketiga, ambil 2 senduk adunan blueberry dan ratakan atas lapisan kedua tadi. Buat begini sehingga habis semua adunan.





Nota:

Mengenai corak lapisan samada 2 plain, 2 ungu atau 1 plain 1 ungu, terserah pada kreativiti dan citarasa anda.

Wednesday, September 08, 2010

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

Sempena Syawal yg bakal menjelang lusa nanti, saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI kepada semua pengunjung2 walau di mana anda berada. Sama-samalah kita menyambut hari kemenangan ini dgn penuh kesederhaan dan ketaqwaan.

Saturday, August 28, 2010

SALAM RAMADHAN

Diam tak diam, dah 18 hari kita berpuasa. Tak lama lagi nak Raya. Pasti anda semua sedang sibuk membuat persiapan Raya di samping meneruskan ibadah puasa di bulan yg mulia ini.

Lazimnya di bulan puasa, saya jarang buat updates kerana, anda faham2lah yer. Siang bekerja, pulang rumah bersiap utk hidangan berbuka, lepas tu malam berteraweh. Kalau tk di masjid, buat di rumah. Esok nak bangun sahur dan pastu pi kerja lagi. Haiz.....begitulah rutin setiap hari...

Namun demikian, saya akan cuba penuhi permintaan resepi2 anda tp ini tergantung kepada samada resepi2 tersebut ada dlm simpanan saya. atau tkde, saya akan cuba cari di lelaman kenkawan ataupun di internet. Mudah2an, saya dapat menyempurnakan hajat anda semua ya. Tapi bagi mereka yg belum saya dapat tunaikan permintaannya, harap bersabar yer. Insya'allah, kalau info tu dah ada, saya khabarkan.

Sementara itu, sahaja nak berkongsi pic2 hidangan berbuka saya yg sempat saya snap..





Monday, August 09, 2010

RAMADHAN AL-MUBARAK

To all my brothers and sisters in Islam.




Buat semua pengunjung2 dan saudara se Islam, saya ucapkan selamat menyambut bulan puasa Ramadhan Al-Mubarak. Semoga kita semua diberi kesihatan, kesabaran dan kekuatan rohani dan jasmani dalam menyempurnakan rukun Islam yang ketiga ini, Insya'allah.

Saturday, August 07, 2010

KEK LAPIS STRAWBERRY CHEESE
























Semalam saya berkesempatan membuat Kek Lapis Strawberry Cheese. Ini merupakan tambahan kepada resepi2 kek lapis bagi anda penggemar2 kek lapis yer. Kalau ingin mencuba, silakan... saya iringin dgn doa agar anda berjaya, Insya'allah.

KEK LAPIS STRAWBERRY CHEESE
Bahan-Bahan
450 gm mentega
250 gm Philadelphia cream cheese (jenama Kraft)
1 sudu makan ovalette
150 gm gula halus
10 biji telur
1 tin (kira-kira 400 gm) susu pekat manis
300 gm tepung Hong Kong
100 gm Horlick
180 gm jem strawberry (reduced sugar- kurang manis)
1 sudu teh esen strawberry
sedikit pewarna merah/merah jambu (lebih baik jenis yg pekat atau serbuk)

Cara :
1. Pukul mentega, cream cheese dan ovalette sehingga sebati.
2. Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kembang.
3. Masukkan pula telur sebiji-sebiji dan terus pukul hingga kembang dan rata.
4. Seterusnya, perlahankan speed mixer anda dan masukkan susu manis. Pukul sebentar.
5. Kemudian, perlahankan lagi speed mixer anda dan bubuh tepung Hong Kong dan horlicks. Gaul rata.
6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu dibiarkan plain dan yg satu lagi dibubuh jem strawberry, esen strawberry dan pewarna merah.
7. Bakarlah menggunakan loyang 10”x7” atau 8”x8” yg telah di alas kertas dan digris pada dasar loyang dan sekelilingnya. Suhu kira-kira 180 – 200 darjah Celsius.
8. Ambil 2 senduk adunan plain dan ratakan dalam loyang kek. Bakar dgn api atas bawah sehingga masak. Utk l;apisan kedua hingga akhir, tukarkan suhu oven kpd api atas jer (grill). Ambil 2 senduk adunan plain lagi dan ratakan dia atas lapisan pertama tadi.
9. Utk lapisan ketiga, ambil 2 senduk adunan strawberry dan ratakan atas lapisan kedua tadi. Buat begini sehingga habis semua adunan.

Nota:
Mengenai corak lapisan samada 2 plain, 2 merah atau 1 plain 1 merah, terserah pada kreativiti dan citarasa anda.

Tuesday, August 03, 2010

KUIH BAKAR DURIAN




















Kuih Bakar Durian yg cukup 'mengkhayalkan' sewaktu minum petang Ahad lalu... Saya adjustkan sedikit jer resipi ni dari resipi yg saya postkan dahulu kerana kali ini saya tak menggunakan oven utk membakar.


KUIH BAKAR DURIAN

Bahan-Bahan
260 gm tepung gandum
240 gm gula
500 ml santan pekat (dalam kotak/pkt)
250 ml air (campur dgn santan)
6 biji telur saiz besar - kocok sedikit
300-350 gm isi durian (dilecek)
2 sudu besar minyak sapi QBB
1 sudu teh garam (atau secukup rasa)
pewarna kuning
secubit serbuk vanilli

Cara:
1. Lecekkan isi durian bersama gula di dalam sebuah bekas (mangkuk besar).

2. Masukkan minyak sapi, gaul rata. Seterusnya, masukkan santan berselang seli dgn tepung dan kacau sehingga rata dan sebati.

3. Masukkan pula telur, garam dan vanilli. Kacau rata-rata.

4. Panaskan acuan tembaga kuih bakar/bahulu cermai di atas api dan mulalah membakar kuih. Oleskan dgn sedikit minyak pd setiap kali sebelum menuangkan adunan kuih.

5. Bakar sehingga masak. Satu bahan boleh menghasilkan kurang lebih 70-80 biji.


Monday, July 26, 2010

KEK LAPIS CRANBERRY

Buat sesiapa yg nak cuba resipi kek lapis cranberry ni, silakan...





KEK LAPIS CRANBERRY

Bahan-bahannya
20 biji kuning telur
5 biji putih telur
10 oz gula halus
16 oz mentega
5 oz tepung Hong Kong }
1 oz susu tepung aiskrim strawberry (optional) } …diayak bersama
2 sudu besar susu pekat
6 oz buah cranberry dlm peket
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk vanilli

Peraturannya:
1) Mentega, vanilli dan susu pekat dikacau hingga kembang. Ketepikan.

2) Pukul putih telur bersama baking powder hingga kembang. Masukkan gula sedikit-sedikit sehingga habis. Pukul lagi hingga naik dan pekat. Masukkan kuning telur satu persatu dan terus pukul hingga sebati.

4) Kemudian masukkan mentega yang telah dikacau tadi ke dalam adunan putih telur. Kacau rata-rata lalu masukkan tepung sedikit demi sedikit. Ratakan sekali lagi sehingga sebati.

5) Bakarlah selapis-selapis hingga selesai; setiap lapisan gunakan 2 senduk adunan. Taburkan buah cranberry pada setiap lapisan genap.


Nota:

a) Lapisan pertama gunakan api atas bawah dgn suhu kira-kira 180 darjah manakala lapisan kedua hingga akhir gunakan api grill saja (api atas).

b) Anda boleh gunakan loyang berukuran 8” x 8” atau 9” x 7”. Loyang hendaklah dialas dgn kertas tracing dan digris dgn mentega. Kelilingnya juga digris.

c) Saya buat hanya 3/4 adunan jer drpd resipi asal.