Sementara saya tak dapat update blog dgn masakan/juadah yg saya buat sendiri, saya cuba memenuhi permintaan resipi yg anda-anda request. Itu pun kalau dapat saya cari lah yer!
OK, resipi Steamboat ni adalah req dari sdri tina. Harap2 ia menepati citarasa anda ya!
STEAM BOAT
(sumber resipi/foto : Hjh Saodah Salleh/Buku Masak ALMAS)
BAHAN "A" - SUP
500g tulang ikan atau tulang ayam
2 mangkuk air
1 sudu teh minyak bijan
1 kiub stok ikan bills
2 sudu teh pes bawang putih
1 sudu teh pes halia
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUAT SUP
Rebus tulang-tulang ikan atau ayam dengan air, dijadikan stok. Setelah mendidih, tapis dan buang semua tulang. Jerang semula stoknya dan
masukkan minyak bijan, kiub ikan bills, pes bawang putih/halia serta garam dan gula secukupnya. Rebus dengan api sederhana. Jika airnya kurang tambah. Sup ini juga
diperlukan untuk mencelur isinya "C" sehingga masak.
BAHAN "B"-SOS
1 sudu makan lada boh
3 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos cili
4 sudu makan gula pasir, boleh dikurang atau dilebihkan
1 sudu makan cuka atau 1/2 cawan perahan air limau kasturi
1/2 cawan air
CARA MEMBUAT SOS
Masukkan semua bahan kedalam periuk dan masak dengan api yang sederhana sehingga pekat dan enak. Taburkan sedikit garam.
BAHAN "C" - ISINYA
500g udang hidup yang sederhana besarnya, kupas kulit dan tinggalkan ekornya
500g sotong hidup, disiang, dibersihkan dan dihiris
Bebola ikan, bebola ketam, crabstick,
Cendawan butang
Sayur-sayuran pilihan
CARA MENGHIDANG
Celur bahan "C" sehingga masak didalam sup/stok "A" yang sedang mereneh. Angkat dan masukkan kedalam mangkuk. Tuangkan supnya dan hidangkanlah dengan sosnya "B."
No comments:
Post a Comment