Followers

Friday, June 29, 2007

YAU CHAR KUE / CAKOI

Terdapat banyak sekali resipi cakoi atau yau char kue (chinese crullers). Dan dgn banyak nama pula mereka digelar. But one thing for sure, I have been loving to eat this since my childhood. Have tried doing it decades ago but unfortunately tak menjadi. Sekarang ni pun nak pilih resipi tak tau yg mana satu menjadi. So, I tried one of the many recipes I got from the Internet and here are the results. I guess it's much much better than the last time I did. Give it a try!

YAU CHAR KWE

Ingredients
(A)
Sift:
300g high protein flour
50g flour
½ tsp baking powder

(B):
½ tsp sugar
2 Tbsp lukewarm water
2 tsp instant yeast

(C):
250ml water
1/2 tsp bicarbonate of soda
1/8 tsp alum (pak fun)
1/8 tsp ammonia powder (chow fun)
1 tsp salt

Method

Put (A) in the bowl of an electric mixer. Mix (B) and leave aside to froth for 10 minutes. Combine (C) together. Pour (B) into (A) and mix well, then add in (C) and beat for five minutes until a soft dough is formed. Cover and leave aside to rise to double its size. (I left it for abt 2 hours). Turn out dough onto a lightly floured surface and knead until smooth. Roll out into a long rectangle, then cut into strips. Place two strips one on top of the other and allow to rest for five to 10 minutes.Heat a wok with oil till hot. Press lightly on the two strips of dough with a chopstick. Stretch the strips a little and lower into hot oil. Deep fry, turning constantly until each cruller turns puffy and golden brown.

9 comments:

Anonymous said...

Hi..rozzan sedap nampak Yau Char Kue ini.Nak tanya adakah lembut rasa nya?Resepi rozzan sendiri kah?Ingin juga mencuba jika diizinkan mempunyai masa kelapangan.

rozzan said...

Hi Anonymous. Resipi ni bukan resipi saya. Dah banyak saya kumpul resipi char kue ni dari Internet sampai tak tau yg ni bersumber dari mana/siapa.
Biasalah kalau char kue ni- lebih sedap dimakan waktu panas-panas. Kalau dah sejuk 'kureng' sket. Sama jugak yg dijual kat luar, kalau lagi panas very nice. Btw, I like to buy char kue from Banquet kat Sengkang. Still, bila dah sejuk, hmmm liat sket.

Anonymous said...

Salam rozzan, sedap!!!!!!!!!!nya cakui ni..mesti nak cuba ni..bravolah

rozzan said...

W'Salam wahai anonymous! (saper eh?...). Cubalah, dahtu feedback k. Saya pun baru 1st time buat.

Anonymous said...

rozzan, nak tanya kat mana boleh beli alum tu? susahlah nak cari.
thanks

BRO ROZZAN said...

Hi, kalau anda di Spore, alum ni boleh dibeli dikedai2 seperti Ghim Hin Lee (Haig Rd), Aileen Bakery (Tg Ktg Complex) atau di Phoon Huat.

abrilliantine said...

hi rozzan nak tanya. nama bahan tu tak pernah dengar spt air abu dsbnya. tu mana nak dapat

BR said...

HI. Selalunya saya dpt membeli bahan2 tersebut di kedai2 yg saya sebutkan earlier iaitu sprti Ghim Hin Lee (Haig Rd), Aileen Bakery (Tg Ktg Complex) atau di Phoon Huat.

Unknown said...

salam bro..can u pliz upload pic step2 bt cakoi ni..cos tgk pic lg fhm n jelas.. really wanna try dis recipe my fav kueh..hope u can do my favour..tq