Followers

Monday, May 26, 2008

KUIH LAPIS



Kuih Lapis ini saya ciluk resipinya dari salah sebuah blog yg saya ziarahi. Ia merupakan sejenis kuih lapis nyonya asli yg terdapat dijual di gerai2 kaum Cina. Apabila saya meneliti susunan warnanya, baru lah terjawab satu kemusykilan ttg kuih ini.

Kuih Lapis ni mempunyai tujuh lapis dan warnanya pula berselang seli antara merah jambu dan hijau. Pada lapis yg terakhir, dibubuh pula warna MERAH. Hah, sekarang sekarang baru lerr tau yg warna merah tu dibubuh bukan kerana si pembuat kuih tersalah bubuh warna, malahan memang itu lah cara kaum Cina membuatnya.

Saya mencuba resipi ini tetapi tidak mengikut susunan warnanya. Almaklumlah, baru seminggu lalu entry kek lapis saya dah berwarna merah jambu/hijau. Mcm jelak pulak! So Saya buatlah warna merah jambu/putih seperti orang2 Melayu menyediakannya. Kalau sesaper nak cuba, jom!!!


KUIH LAPIS

Bahan-Bahan:
150g tepung beras
30g tepung Hoon Kue
400 ml santan kotak }
160 ml air } …. satukan

Untuk Sirapnya
180g gula kaster
150ml air
¼ sudu teh garam
2 helai daun pandan (disimpul)

Cara:
Masak gula bersama air & daun pandan di dalam periuk hingga gula larut dan mendidih. Sejukkan.

Satukan tpg beras dan tpg Hoon Kue ke dalam mangkuk besar. Tuangkan campuran air + santan sedikit demi sedikit ke dalammya dan biarkan selama 30-40 minit. Kemudian masukkan garam dan kacau rata. Akhir sekali masukkan sirap. Tapis adunan jika perlu.


Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu dibiarkan plain manakala satu lagi diwarnakan merah jambu.


Panaskan kukusan dan masukkan loyang bulat 8” yg telah digris dgn minyak ke dalamnya dan biarkan 4-5 minit. Kemudian, tuangkan 4 senduk lauk adunan plain (kira-kira 150-160 ml) ke dalam loyang tadi. Kukus sehingga 5–6 minit atau hingga lapisan masak. Setelah itu, tuang pula adunan merah jambu dan kukus lagi. Ulangi proses ini berselang-seli warna sehingga lapan lapis kesemuanya.


Setelah lapisan akhir masak, teruskan mengukus selama 12-15 minit lagi. Biarkan kuih betul-betul sejuk sebelum memotongnya.




Nota:

Buat informasi LilySara dan yg belum pernah lihat tepung Hoen Kue, ini adalah satu contoh. Tepung ini banyak digunakan dalam resipi kuih-kuih tradisi Nyonya/Peranakan dan Indonesia. Yg ini produknya keluaran Singapura. Kalau di Malaysia, mungkin ada jenama lain seperti Nona atau Nur. Tapi, kalau di Ireland, saya kurang pasti ya, LilySara. Harap maklum.





8 comments:

MamaFaMi said...

Sweet je kaler kuih lapis bro ni..

BRO ROZZAN said...

Heheh.. thanks mama. In my opinion, rasanya enak dan texturenya pun halus. Tak menghampakan.

LilySara said...

Salam..rozzan,saya nak tanya cam ner ngan rupa tepong hoon kue tu,saya lum pernah tgk lagi tepung tu...klu gi kedai mane2 ade tak jual..??
Thanks

BRO ROZZAN said...

WS lilysara.
Insya'allah nanti saya updatekan pic dia.

Anonymous said...

BR,
kalau tak guna tepung hoon kue tu takpe ke? nak kena ganti dgn tepung apa pulak ya?

amalina

BRO ROZZAN said...

Hi amalina,
Kalau takde tpg hoen kue, anda boleh tukarkan kpd tpg jagung/tpg ubi.

Anonymous said...

Salam Bro,

How do i cut the slices of kuih as pretty n neat as yours?

BR said...

WS,
Pertama sekali kena tunggu hingga kuih tu betul2 sejuk. Then saya gunakan pisau yg tajam dan potong dgn hati2. Kalau perlu sapukan pisau anda dgn sedikit minyak jagung. (sikit jer) supaya mudah pisau tu bergerak memotong kuih lapis tu.