Followers

Sunday, November 05, 2006

Another Kek Lapis coming up.......


Haa... I tried experimenting with colours on my kek lapis...This time my Lapis Prune recipe became my guinea pig. I used to leave the cake with its natural colour but what the heck....let's try some bright colours! heheh. Also, since the experimenting time is very late at night (abt 11pm on Friday) ...pardon me for the 'not-so straight' layers. Well it was also due to the prunes and the chocolate which I had added on to spice up the flavour... Any suggestions for a new name plse?

29 comments:

aunidayini said...

mmmm.... look and grenti delicious kek lapis... I call it the Magical Rainbow layered cake...

rozzan said...

Hi aunidayini! thanks fr the confidence. Magical Rainbow Layered Cake..... not bad fr a name uh! Just hope people dont find it too gawdy!

mamafami said...

Tak gawdy lah...cantik lagi...compared to mama punya kek lapis asam haw flakes hari tu...hihi...gara-gara tercurah kaler lebih...hah ko..striking habis! Hehehe! Tapi selesai gak...sodap! I still need loads of practise in the kek lapis making..

aunidayini said...

Hi mama and rozzan....me...bab kek lapis or kek gulung nie...kes hopeless...suka tengok but tak nak venture..but I salute ppl who make those. I don't have the patience.

Nina Suria said...

wah rozzan memang cokop makeup kek lapis prune ko nih :D bukan mcm kek lapis akk.. mcm pompuan baru lepas baranak :p ooooopsssss

rozzan said...

Actuallykan mamafami, mmg 1st impression counts tapi skarang nie banyak yg "plastic". hehe. kalau rupa cantik rasa takde, hampeh...Justru kalau rupa x cantik pun, mesti kena rasa dulu, bak kata org "jgn pandang pada rupa jer, hati pun mahu baik gak".

rozzan said...

Aunidayini, saya plak, kek lapis mmg minat saya tapi...pasal kek gulung, bak kejadian 20 thn dahulu (or shld I say 'ketidak-jadian'), saya mcm gave up nak buat kek gulung. Dahlah keluar belanja yg agak tinggi (masa tu baru je start kerja, paham2 ler!) kek gulung pun x menjadi, sigh....terus mcm berbadi, malas nak cuba.. (btw, ada sesaper ke out there bleh ajar saya kot camner nak memastikan kek gulung saya menjadi?)

rozzan said...

Kakmon, lainkali kakmon tambah ler make-up kek lapis kakmon tu tebal sket mcm "pelakon opera Cina". berseri sket.heheh. Kalau lepas beranak, mmg ler pucat lesi..belum abis pantang pun!

aunidayini said...

A collegue of mine taught me a very simple recipe... I tried and menjadi..its nothing like nina suria kek gulung... the only thing that you probably want to do is to experiment with different colours, perasa as well as the inti inside it. I've tried nutella, durian cream etc.... btw here's the recipe

1 optima flour ( yang cake mix tu)
12 eggs
1 senduk nasi, butter
1 tbsp ovalette.

mix everything ...can make 12 kek gulung

for me I divide the recipe to 4 potion... sekali buat I used 250g optima flour.. ok lah ... menjadi.. kalau masa gulung tu mcm nak pecah. teruskan gulung dan bungkus ketat using aluminium foil on the outside dan simpan kat freezer. sudah tu baru potong. good luck

rozzan said...

Aunidayini, tq fr the recipe. Perhaps next time you can email me at zan2611@yahoo.com.

rozzan said...

Btw aunidayini, 1 tpg Optima tu 1 kg kan dan 1 senduk nasi butter tu agak2 berapa grams eh?

aunidayini said...

Tak tau laa...I am a person yang suka buat cara agak2 (cara org tua) tpi If I buat 250g I used 1 tbsp butter, 3 eggs and 1 tsp ovalette.:D

Anonymous said...

Hi there,

Kek gulung mmg abit susah and leceh nak buat. Requires skill but if you can do nice Kek Lapis, gerenti no prob! Hehe..
Tips utk kek gulung, kena cepat² gulung. I've got a simple swiss roll recipe (but gotta dig it out and will pass to u to try). Modal tk byk so kalau masih tak menjadi, at least hati tak sakit. But rest assured, I tried this recipe dah byk kali time sekolah dulu.. selalu menjadi. Nanti kan saja ya the recipe..

rossya said...

cantiklah kek lapis rozzan.. memang pakar ler... Ader lagi.. bak lah sepotong..

Anonymous said...

Hi.rozzan saya memang selalu singgah keblog u, dan saya dapati u ni memang ada skill,cake lapis yg cantik dan tentu sedap...orang nya pun tak selfish willing to share with others.Semoga ALLAH memberi rahmat dan pahala yg banyak untuk orang seperti u.Good job keep it up!

rozzan said...

Thanks anonymous.. hehe.. you can emel me at zan2611@yahoo.com. SAya tunggu k.

rozzan said...

Thanks Rossya. You pun apa kurangnya... kalau buat pasti meriah gak.... Nak sepotong? boleh, kasi ler alamat, nanti saya courrierkan, DHL ke, TNT ke..heheh

rozzan said...

Thanks anonymous, for visiting my simple and humble little blog! Juga terima kasih utk doa anda. Amiiiin..

mamafami said...

Mama nak enterframe lagi sekalik aa...hehe...I've tried baking swiss roll dari resipi Shida and alhamdulillah sedap dan lembut. The recipe is at my link.. Modal tak banyak sebab kalau banyak, SAH mama TAK BUAT...hehehe..dasar kedekut or maybe..berjimat..chewah, nak cover gak tu! Tapi kan, aiyoo tak tahan betul tengok swiss roll kaler merah kat fp Kak Rossya tu..cam memanggillll je suruh cuba! Sabor ler bebanyak!

rozzan said...

Thanks mamafami, I take note of it. Actually, I'm now trying to learn the finer aspects of baking roll cakes. As I had said earlier, my 1st try was more than 2o years ago and the experience was...sigh..dissapointing! Some recipes call fr quick rolling of the cake upon baking, some said wait till the cake cooled dowm completely b4 rolling. Now which is correct eh?? At the moment I'm still scrutinising all the roll cakes'recipes....but not trying as yet..

Anonymous said...

The more gaudy the more beautiful it is, such a lovely kek lapis well done, rozzan...

rozzan said...

Thanks for the compliment, mam. Glad u find it beautiful! I feel happy just to share with others what little knowledge I hv. Do drop by again my humble blog ya!

Anonymous said...

Insya'allah, I often visit your blog dan juga blog rossya.Both blogs are creative never missed to visit...even though I'm just a silent visitor....semoga kamu berdua dirahmati Allah ye....Amin...

Anonymous said...

Assalammualaikum abg Rozzan. I'm dazanur. I luv yr blog and visit it almost everyday. Abg Rozzan tak lokek resipi and your info is complete (no hiding not like some gurus yang I dah pernah belajar). I dah try your recipi marble cheese cake. Tapi apa punya nasib dah! Sdg adun halfway mixer rosak tak gerak pun....bunyi jer kuat. Akhirnya kek I 'berati' in the middle. Anyway Slamat Hari to u & family. May Allah beri rezki yang berlipat ganda kerana kemurahan hati anda.

rahman said...

Kek Lapis Wangi Sri Temasik!!!

BRO ROZZAN said...

Hi dazanur!
Thanks fr having faith in the recipes featured in my blog. Alhamdulillah, kalau kita ikhlas memberi,Insya'allah, ganjaran iaitu pahalanya tidak dpt dinilai dgn wang-ringgit. Thanks fr ur doas ya.

BRO ROZZAN said...

Hi rahman,
heheh, Kek Lapis Wangi Sri Temasik. nice name...

marble cake said...
This comment has been removed by the author.
marble cake said...

hi!bro rozzan,can i give suitable nama of this,Cake Lapis Raya Warna-Warni sesuai dengan hariraya,majlis2 serta corak,warna dan perisa kek lapis tersebut yang paling penting that's my own idea yang lain apa kurangnya,boleh berkongsi resipi & tips satu sama lain..:)