Followers

Saturday, March 07, 2009

ROTI PERANCIS




Hmmm... resipi roti perancis ni bersumber dari Roshayati. First time cuba, not bad walaupun not that great. Kelaran yg saya buat tak begitu mendalam so tak byk effect kat permukaan roti. Apa pun, just to share. Next time I'll try the recipe dari Chef Alex Goh pulak. Meantime here's the recipe & pics as well.




FRENCH BAGUTTES
Sumber: Roshayati Johari
Bahan-bahannya
360g tepung roti
90g tepung halus
1 camt garam halus
1 camb gula
1 camt bread improver
1 camt softener
3 camt yis
Gaul bahan di atas hingga sebati
250g air
10g shortening
Cara :
1) Bahan yang dah digaul diuli dengan air hingga menjadi doh licin.
2) Masukkan shortening dan uli lagi hingga doh betul2 licin dan tak melekat di tangan.
3) Bahagikan doh kepada 3 bahagian 240g each.
4) Bulatkan doh dan biarkan seketika 10 minit.
5) Canai doh kepada segiempat dan gulung doh. Biarkan rehat 45 minit.
6) Beruskan air 2 kali pada permukaan doh. Kelar sedikit doh dipermukaan.
7) Masukkan loyang berisi air pd bahagian bawah & loyang berisi doh di bahagian atas (steam bake).
8) Bakar roti selama 12 minit pada suhu 190. Keluarkan loyang air. Terus bakar selama 10 minit lagi.


4 comments:

tf said...

hiish..makes me lapar. Such a simple dish and yet..

BR said...

heheh....

MamaFaMi said...

Assalamualaikum Bro....

Lama sungguh tak tinggalkan jejak bertapak kat sini. But that doesn't mean I've forgotten about your blog. InsyaAllah THAT will never happen! How can I resist such a wonderful blog!

Mama pernah cuba resepi Roshayati Johari ni dulu dulu masa baru nak berjinak dengan bread making and I must say, roti ni memang sedap dan lembut. Chef Alex punya, I can't recall, whether dah cuba ke lom. Tu la, orang tamak memang selalu pelupa. Ini nak cuba itu nak cuba, pengabisnya, ntah apa yang dah di cuba dan yang belum dicuba pun dah tak tahu! Hahaha... Apa-apa pun, nampak cantik je roti yang bro buat ni...

BR said...

WS Mama.
Saya ni pun dah agak lama tk ziarah rumah kawan2 siber ni. Mcm penat semacam lately..

Thanks for visiting. Insya'allah, bila ada kelapangan nnti kita mampir yer. Pasti rumah anda penuh dgn resipi2 yg mengancam dan gambar2 yg cun2. Your strength is amazing. Betul2 ikhlas ni I ckp.