Permintaan dari kak su
Chowder Lala (CLAM CHOWDER)
(sumber : Puan Betty Saw)
Bahan-Bahan
2 tin (200 g setiap tin) lala
75 g daging ayam, dipotong dadu
1 biji bawang besar, dimayang
500 g ubi kentang, dipotong dadu
2 helai daun bay
600 ml susu panas
25 g mentega
Cara:
Tuskan lala dan ketepikan airnya. Cincang lala kecil-kecil. Di dalam periuk besar, goreng daging ayam sehingga bertukar warna,Tambah bawang besar dan masak sehingga agak perang.
Tarnbah ubi kentang dan masak selama 1-2 minit. Tambah air lala dalam tin dan secukup air untuk menenggelamkan lala.
Bubuh garam secukup rasa.Tambah daun bay. Didihkan dan renihkan sehingga ubi kentang empuk. Masukkan lala yang sudah dicincang dan renihkan selama 10 minit lagi.
Sejurus sebelum menghidang, tambah susu panas dan mentega. Kacau sehingga mentega cair.
No comments:
Post a Comment