Followers

Monday, July 14, 2008

SUP MEE SUAH



Sup Mee Suah ini, kalau tak silap saya merupakan sejenis makanan kaum Cina. Seingat saya, sup ini telah saya nikmati sejak dari kecil lagi. Cuma, ketika menyiapkannya, arwah emak saya tak taruk sebarang jenis sayuran.

Sup Mee Suah ni boleh dimakan sebagai hidangan sampingan dengan nasi seperti lauk sayur atau sup yg lain. Tapi saya lebih suka makan begitu sahaja. Apa-apa pun, for a change- ia tak mengecewakan! Utk yg sedang berdiet, this is alright man!!


SUP MEE SUAH

Bahan-Bahan
150 gm mee suah
3 ulas bawang putih (hiris)
1 biji bawang besar (hiris)
2 -3 sudu makan udang kering (rendam & tumbuk)
atau 2 kiub pati ikan bilis(hancurkan dgn sedikit air)
2 sudu makan minyak
5-6 mangkuk air (lebih kurang)
3-4 biji telur (utk dicemplok dlm kuah)
garam secukup rasa /jika perlu
sedikit daun sup/bawang (hiris)
sedikit bawang goreng
1 btg lada merah (hiris)

Optional
1/2 btg lobak (potong ikut suka)
sedikit brocolli (potong kecil)
4 btg jagung muda (dlm tin atau yg segar)
sedikit fish ball/fish cake
1 potong tahu lembik (soft tofu)

Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan udang kering/kiub pati ikan bilis hingga bawang layu. Masukkan air dan garam (jika perlu) dan biarkan sehingga mendidih. Masukkan sayur-sayuran tadi bersama fish ball dan biarkan sebentar sehingga sayur layu sedikit. Seterusnya, masukkan mee suah dan tahu lembik. Kacau sedikit saja agar tahu dan mee suah tak hancur. Kemudian pecahkan telur ke dalam sup ini dan masak sebentar. Akhir sekali taburkan daun sup/bawang, bawang goreng dan lada merah hiris. Biarkan kandungan 'kuah' sup ini banyak kerana apabila sejuk, mee suah tu nanti akan menyerap kebanyakan air/kuahnya.
Nota:
Buat anda yg belum tahu camner rupa mee suah ni, sila lihat pic di bawah ni ya.

2 comments:

chah said...

hai bro Rozzan.
Byk resepi kat sini yg kena dgn taste sya sekeluarga. Sya nak tanya. mee suah tu camne ek? Lg satu kalau ada resepi murtabak spore tu sudi2lah kongsi kat sini.TQ

BRO ROZZAN said...

Hi sis.
Alhamdulillah, saya gembira mendengarnya. Nanti saya updatekan gambarnya ya. Bab, murtabak Spore ni, actually ianya roti canai yg dibubuh inti daging berempah, bawang dadu dan telur. Cuma, yg dijual di kedai2 tu terdapat perbezaan dari segi rempah yg digunakan. Dewasa ni, di Singapura, murtabak yg sedap pada hemat saya ialah di kedai Singapore-ZamZam atau Victory yg terletak di Arab Street.