Followers

Monday, August 03, 2009

Permintaan Resipi - KUIH JEPUN

Permintaan resipi dari Yam. Dah buat feedbakc yer!


KUIH JEPUN
(sumber : jiran lama)

Bahan Untuk Inti

150 gm kacang merah (rebus hingga empuk)
150 gm gula , sedikit garam

(Dimasak seperti inti kuih pau)


Bahan Untuk Adunan Kuih

18 oz tepung gandum
¼ oz yeast
20 oz santan (dari ½ biji kelapa)
½ sudu teh garam (campur pada santan)
1½ oz mentega
3 biji telur
1 sudu teh potas/ soda bicarbonate
5 oz gula
Sedikit pewarna kuning


Peraturannya

1) Mentega dan yeast digaul dgn tepung yg dicampur potas. Gaul hingga rata.
2) Hangatkan santan diatas api sebentar saja.
3) Pukul telur bersama gula lalu masukkan ke dalam bahan tepung. Kacau rata.
4) Masukkan santan dan kacau lagi hingga sebati.
5) Biarkan sebentar sehingga adunan naik.
6) Tuangkan 1 sudu makan adunan dalam acuan. Bila ½ masak, bubuh kacang merah dan
tuangkan sesudu lagi adunan keatasnya. Biarkan ia masak di atas kuali leper.

* Acuan dan kuali terlebih dahulu dipanaskan dan buat permulaan, taruh sedikit minyak agar tidak melekat.



KUIH JEPUN
Sumber: Pn Zaleha Osman

Bahan-bahannya

18 oz tepung gandum
2 oz mentega
5 oz gula
1 sudu besar yis segera
3 biji telur
18 oz santan pekat
1 sudu teh bicarbonate of soda
½ sudu teh garam
sedikit warna hijau (boleh juga gunakan jus pandan)


Cara-caranya

1. Masak santan sehingga mendidih.Sejukkan sebentar.

2. Pukul telur dan gula. Kemudian masukkan santan tadi.

3. Campurkan tepung dengan yis dan gaul rata, kemudian masukkan mentega, garam, bicarbonate of soda serta adunan telur tadi dan dipukul menggunakan kelajuan perlahan selama 5 minit.

4. Biarkan adunan itu naik barulah boleh dimasak seperti kuih jepun dan diisikan dengan inti kacang ditengahnya.


Bahan Untuk Inti

150 gm kacang merah (rebus hingga empuk)
150 gm gula , sedikit garam

(Dimasak seperti inti kuih pau)

Terdapat pelbagai resipi inti kacang merah ni. Yg ni salah satu cara yg biasa. Ada resipi yg gunakan sedikit minyak. Ataupun ada boleh gunakan resipi anda sendiri ya.

No comments: