Followers

Saturday, January 09, 2010

FRUIT BASKETS (GUBAHAN)


Semalam dapat saya sempurnakan hajat teman sepejabat utk sesuatu gubahan yg mudah utk majlis pertunangan. Fruit Baskets atau Bakul Buah2an ni pernah saya buat beberapa tahun yg lalu. Nak buatnya tak begitu susah cuma makan masa jer..




Saya menggunakan resipi krim puff (sila rujuk pada resipi krim puff yg telah saya poskan terdahulu). Buatkan kelongsong seperti biasa dan bakar sehingga masak. Selepas tu, buangkan bahagian atasnya dan gunakan bahagian bawah sahaja. Kemudian, picitkan adunan dan buat bentuk "U" utk dijadikan tangkai bakul tadi. Bakar sehingga masak.

Masak pula krim kastadnya pula dan picitkan ke dalam bakul2 tadi. Kemudian cucukkan pula tangkainya dgn berhati2. Sesudah itu, susun buah-buahan pilihan anda ke dalam bakul2 tersebut. Gliskan buah-buahan tadi dgn sedikit apricot gel yg telah dimasak sebentar dgn sedikit air. Siap....





Buat MamaFami, Insya'allah, jika saya buat lagi akan saya updatekan pic nya step-by-step sebagai panduan yer. Meantime, saya harap penerangan serba sedikit ttg camner saya buat fruit baskets ni dapat membantu anda semua ya.

Sekarang ni jom layan gambar2 yg saya snap dari pelbagai sudut. Hopefully, ia dapat membantu anda visualize dgn lebih teliti lagi yer!




22 comments:

MamaFaMi said...

Salaam Bro. Semoga bro sekeluarga sihat walafiat. Mama nak tumpang bertanya, basket tu diperbuat dari apa ye? Puff atau roti? Tak ada step by step photos ke? :D

Ainie said...

Salam...Ainie pun nak tanya benda yang sama gak...hehe

Anonymous said...

salam bro rozzan, cantek sekali yr fruit basket..tabik spring kat u.
kak siti.

BR said...

BR > MamaFami

WS Mama. Kami sihat. harap2 and sekeluarga juga sama yer. Heheh, saya dah update tu posting nya. Saya gunakan resipi krim puff. Lupa lak nak amik pics step by step. Insya'allah, next time saya buat saya amik gambar lagi yer.

BR said...

BR > Ainie

WS. Dah saya update entry bab fruit baskets ni yer Ainie. Sila refer ya.

BR said...

WS kak Siti,

Mekasih kak. Alah,senang jer, I'm sure akak pun boleh buat..heheh

Min Bakingproject said...

comelnye..

Anonymous said...

Salam Bro...nak tanya tapi jangan gelak ye...dah byk kali saya tengok tapi tak tahu buah apa yang warna kuning kat fruit basket tu ye????Yang purple tu grape ke

Dilla said...

Salam. Kreatifnya. Kagum saya. Saya suka buat cream puff tu tapi tak pernah terfikir untuk menggubahnya sedemikian rupa :D tx for the idea. salute.

makcikkantin said...

salam bro,
u really make my mouth water & my eyes pop with amazement.

Azura said...

Cantik basket tu..mcm tak sampai hati nak makan.. :) cantik sangat2

Anonymous said...

Salam bro rozzan...sy pun nak tanya soalan yg sama..warna kuning tu buah apa ye??nak kata kundang x juga..hehe..lepastu mana nak dpt daun tu ye??TQVM

Anonymous said...

Salam bro, boleh x tunjukkan step by step & full resepi...plizzzz...time kaceh...

Maya said...

Salam Bro Rozzan, saya nak tanya.Kalau saya berhajat nak order for my nephew punya engagement boleh? How to go abt it? Thanks.

BR said...

BR > Min Bakingproject

Thanks.

BR said...

BR > Anonymous

Buah yg kuning tu "pillary fruit", yg purple tu "cherry" dia kemerah2an gelap. Tak ketawa pun....Tak tau bertanya, ok per...:D

BR said...

BR > Dilla

You're most welcome sis.

BR said...

BR > makcikkantin

WS. Heheh...mouth water, kesat lerr...Apapun, thank you for teh compliment!

BR said...

BR > Azura

Hihihi, kalau tk makan rugi... Gambar diabadi, dianya 'disemadi' dalam perut kita. OK kot!!

BR said...

BR > anonymous

Insya'allah kalau saya buat lg saya tunjukkan yer!

BR said...

BR > Maya

Nak buat dia tak susah tp leceh sket..Apapun, kalau saya ada kelapangan waktu, Insya'allah, boleh saya tunaikan..

khaty said...

Salam ,
Terima kasih kerana berkongsi blog ini. Tahniah.