Permintaan dari Kak Siti Bunga yg meminta resipi Semur Kambing.
Maaf, resipi yg paling hampir ialah Semur Daging Lembu ya kak..
SEMUR DAGING LEMBU
(sumber : Puan Zarina Ibrahim, Foto: Dari Dapur Zarina)
BAHAN-BAHANNYA:
1 kg daging lembu (bahagian atas) - sekeping yang besar.
- dicucuk merata dagingnya.
1 kg kelapa parut - tuangkan 2 cawan air, ambil santannya
dan tuangkan 2 cawan air lagi dan ambil santan cairnya.
Dicincang halus:
2 biji bawang
4 ulas bawang putih
1 sudu makan (penuh sedikit) halia - dicincang halus
1 cbsr serbuk ketumbar
1/4 cteh serbuk jintan putih
1/2 cbsr serbuk lada
1/2 cteh serbuk kunyit
1 kerat kayu manis (anggaran 4 sm panjang)
1 cteh alba
1 tangkai daun kari - dicuci dulu.
garam secukup rasa
limau kuning
3 cbsr minyak - untuk menggoreng
CARA MEMBUATNYA:
Campurkan daging dengan santan cair dan kesemua bahan di atas dalam sebuah periuk. Didihkan dan kemudian direnih selama 1 1/2 jam.
Tuangkan santan pekat. Didihkan lagi selama 15-20 minit. Angkat dagingnya dan terus dimasak kuahnya (tanpa ditutup periuknya) hinggalah pekat. Ketepikan dulu.
Bilas periuknya, panaskan minyak, masukkan semula daging dan dimasak hingga dagingnya empuk. Kemudian tuangkan kuah pekat dan dimasak lagi hingga kuahnya meresap pada daging.
Dihiris dan dihidangkan bersama roti atau nasi.
No comments:
Post a Comment