Followers

Sunday, February 25, 2007

BUBUR NASI KAMPUNG

Hai dan assalamualaikum semua! I'm getting slightly better, especially my head. Ringan siket rasa. Kalau tak, rasanya macam dalam twilight zone heheh... So, harini makan bubur nasi jer...Teringat waktu kecik-kecik dulu sewaktu arwah emak masih hidup. Jika anak-anaknya sakit mesti dimasakkan bubur nasi... Tapi skarang ni, masakler sendiri (dgn bantuan isterilah of course!). So, I'm posting the pics here. I suppose sumer dah terbiasa makan bubur nasi ni kan....










 

Note: Untuk yg bertanya, sambal bawang dan sambal udang kering tu actually senang jer. I learnt from my late mother, tp sukatannya agak2 jer K!

Sambal Bawang (aka sambal belacan with bawang hiris)
10 batang cili merah
15 batang cili padi
sedikit belacan (bakar sebentar)
4 biji bawang besar hiris

* Tumbuk cili merah, cili padi dan belacan. Masukkan bawang besar hiris dan tumbuk sebentar jer-sekadar 'layukan' bawang tu sikit. Kalau suka boleh bubuhkan sedikit perahan jus limau kasturi.

** Utk sambal udang kering, saya gunakan cili merah, cili padi dan udang kering yg telah direndam. Tumbuk kesemua bahan hingga udang kering halus. Siap lerrr. :)

4 comments:

mummy jam said...

me and younger son memang suka makan porridge macam ni, tak tahuu pulak nama dia bubur nasi kampung...lagi satu yg mesti ada ia lah sambal tumis ke, sambal tomato...something pedas, lagi kick!! bertambah2 makan...

rozzan said...

mummy jam > Ha ah saya pun selalu panggil bubur nasi jer until saya came across satu gerai di Geylang Serai yg jual bubur seperti ni. Kat signboard dia tulis BUBUR KAMPONG. Boleh thn sedap gak makcik tunyer bubur kmpg.

Mmg sedap kalau pedas, thats why kat sambal bawang and sambal udang kering tu saya bubuh cili padi!!

Anonymous said...

cik rozzan>> samala! saya pn pernah mkn kat geylang serai jugak! hehe..bubur ayam cina muslim pon okey jugak!bubur kampung mmg sedap..kecik2..nenek buat bubur kampong..dh besar teringin dan teringat nk mkn bubur kampong lagi!
hehehe..

BR said...

Slm.

hah, dah besar ni bolehlah buat sendiri ekkk. Resipinya pun saya dah sediakan. OK kot!