Kami sekeluarga gemar memakan wadeh udang. Namun, pada ketika ini saya belum lagi mendapat satu resipi yg betul2 menepati citarasa saya. Resipi yang saya sertakan ini telah saya gunakan beberapa kali. Walaupun hasilnya tak begitu outstanding tapi OK jugalah. Saya biasa memakan wadeh yg lebih enak. Kalau sesiapa ada resipi yg lebih baik, bolehlah berkongsi ye! Mekasih..
WADEH UDANG
Bahan-Bahannya :
150 gm kacang dhal hitam yg telah dibuang kulit(rendam 1 malam)
300 gm tepung gandum
1 biji bawang besar (potong dadu)
1 tangkai daun kari (dihiris)-optional
1 sudu teh (paras) soda bicarbonate atau 1 sudu makan yeast
200 gm udang hidup
1 sudu teh garam
2 batang lada hijau
1 cm halia
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
air secukupnya
Peraturannya :
Kisar halia dan 2 batang lada hijau dengan sedikit air. Masukkan kacang dhal dan kisar terus sehingga halus. Masukkan ke dalam bekas dan campurkan bahan lain seperti bawang besar dadu, daun kari, yeast, garam dan serbuk lada hitam. Adun sehingga rata semuanya.Perapkan adunan ini selama 3 jam. Adunan memang lembik sedikit. Ambil sekeping plastik dan basahkan sedikit dipermukaannya. Dengan tangan yang basah, ambil sedikit adunan dan bulatkan seperti donut. Letakkan udang pada adunan itu lalu digoreng dengan minyak yang banyak. Hidangkan bersama lada hijau.
No comments:
Post a Comment