Followers

Tuesday, November 21, 2006

PUDING NAGASARI

Resipi Puding Nagasari (pisang) ini telah agak lama saya perolehi dari seorang saudara. Ia boleh juga dibuat gubahan sebagai hantaran pertunangan atau pernikahan jika dibubuh dalam acuan menarik seperti berbentuk hati (heart).


PUDING NAGASARI
Bahan-Bahan
1 mangkuk gula (kira-kira 350 gm)
1 tahil agar-agar strips (1 paket)
5 gelas air
1 biji kelapa (ambil 2 gelas santan pekat)
6 sudu makan tepung jagung- satukan dgn santan pekat
secubit garam
2 batang pisang tanduk (kira-kira 600 - 700 gm) - belah 2 memanjang, potong sederhana nipis

Cara:
Jerang agar-agar, gula dan air sehingga mendidih dan pekat. Masukkan santan yg telah di campur tpg jagung dan garam lalu dikacau lagi hingga mendidih dan pekat. Masukkan pisang yg telah dipotong tadi lalu kacau sebentar sehingga pisang layu sedikit. Tuang ke dalam acuan dan biarkan sejuk sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk untuk didinginkan. Setelah agak keras , bolehlah dipotong dan dihidangkan.

4 comments:

Anonymous said...

Wow!....what a lovely puding nagasari...yummy......

BR said...

Thanks!

Anonymous said...

en rozzan, nak tanya lah..
agak2 kan berapa gm@ml utk 2 gelas santan pekat tu ye?

thanks

BR said...

Ooops sorry. What I mean is 1 glass = 300 ml