BUTTER CEREAL PRAWNS
Bahan A:
700 gm udang (saiz sederhana atau besar)
– dibersihkan, bilas dan perahkan sedikit jus lemon dan bubuh sedikit lada putih/sulah serbuk.
1 cawan tepung berperisa*
3 sudu makan kanji kentang (potato starch)*
1 biji telur
2 cawan minyak masak
1) Gaulkan udang bersama telur, tepung berperisa dan kanji kentang.
2) Panaskan minyak masak dan goreng udang sehingga kekuningan emas lalu ketepikan.
Bahan B:
1 btg cili merah (dihiris)
1 tangkai daun kari
5 biji kuning telur sahaja
½ cawan bijirin bayi Nestum (Nestum Baby Cereal)
150 gm mentega
2 cawan minyak masak
Cara:
1. Masukkan kuning telur ke dalam mangkuk bersama bijirin Nestum. Pukul sebentar.
2. Panaskan mentega dan minyak masak di dalam kuali.
3. Tuangkan campuran bahan telur/bijirin tadi dan kacau-kacau hingga menjadi seperti ‘floss’ yg halus.
4. Bila floss ini berwarna kekuningan, angkat dari kuali.
5. Keluarkan lebihan minyak dan biarkan sedikit jer yg tinggal.
6. Tumis daun kari dan hirisan cili merah. Matikan api lalu masukkan udang yg dah digoreng tadi bersama floss. Gaul rata sebentar dan hidangan siap utk dinikmati ketika panas.
8 comments:
urmmm... suka butter prawn cecah sos thai..
Selalu dengo Butter Prawn ni...anak kak cek pun selalu dok bagi tau sedapnya Butter Prawn ni...
Dah jumpa lak resepinya ni...kak cek copy dulu ekk....:)
Salam kenal2 dari kak cek....dulu silet reader...skrg dah follow...:)
Wah! sedap sedap....
Thanks for the resipi bro rozzan ;)
BR > Sari Yusa Ibrahim
Mesti sodap kan....
BR > cik cek
Salam ukhuwah juga dari saya. mekasih sudi berkunjung!
BR > ShaSha Catering
You're most welcome sis.
Post a Comment