Followers

Saturday, July 19, 2008

BAHAS 4PM 2008

Atas permintaan anak saya Nur Syazwani, saya & isteri telah meluangkan masa pada petang Jumaat (semalam) untuk sama-sama menyaksikan Peringkat Akhir Peraduan Bahas Antara Maktab Rendah (Junior College), Politeknik dan juga Madrasah anjuran Persatuan Persuratan Pemuda Pemudi Melayu Singapura (ringkasnya 4PM).

Peraduan Bahas ini, yg memang lazimnya diadakan sempena Bulan Bahasa, kali ini menyaksikan pertarungan sengit diantara Maktab Rendah Temasek (TJC) dan Maktab Rendah Raffles (RJC). For the records, heheh..RJC tak pernah menjuarai peraduan bahas ini. Justru itu, dengan melangkah kaki ke peringkat akhir ini pun, kira Alhamdulillah. Syazwani, yg merupakan mantan pembahas dari RGS (Johan Bahas Antara Sekolah-Sekolah Menengah 2006) dan mantan pembahas TITIAN MINDA (S'pura/Brunei 2007) dan juga rakan2 bertekad utk melakukan yg terbaik dalam peringkat akhir ini.

Adat pertandingan, ada yg menang dan ada yg kecundang. Walau pun, pada akhirnya TJC berjaya meraih kemenangan, namun, semangat juang "Srikandi Raffles" tidak harus dinafikan. Berdasarkan komen dari pengadil/penilai pada petang itu yang mengatakan kedua-dua pihak pencadang dan penyanggah ada mempunyai kebaikan dan kelemahan masing-masing, berkemungkinan perbezaan markah tak begitu ketara sangat. Apa pun, tahniah utk TJC kerana berjaya memenangi peraduan bahas ini buat kali ke 8 dalam sejarah Peraduan Bahas 4PM yg kali ini masuk tahun ke 15. Syabas! Buat Syazwani, walaupun team anda tewas, "Papa & Mama are really proud of you!"

Cakap pasal Bahas ni, teringat masa dulu2 sewaktu saya berada dalam peringkat pra-universiti dulu. Heheh...saya pun bekas pembahas sekolah. Pada waktu tu, bersama rakan Mohd Haris dan Rashidah Rahmat (kalau tak silap yer), kami hanya mampu ke peringkat suku akhir Peraduan Bahas, juga kelolaan 4PM. Kelihatannya, terdapat banyak persamaan di antara Nur Syazwani dgn saya dari segi minat dalam pelbagai cabang seni bahasa dan kesusasteraan Melayu.

Oklah, tak tau nak cakap apa lagi, so enjoy the pics....


PEMBAHAS DARI RJCKESELURUHAN PESERTA-PESERTA
BAHAS 4PM 2008PEMBAHAS DARI TJC & RJC


SEKILAS PANDANGAN

No comments: