Followers

Sunday, July 29, 2012

IFTAR 9 RAMADHAN

Salam.... Bulan puasa dah masuk hari ke sembilan Ramadhan... sungguh cepat masa berlalu. Namun setiap kali lepas berbuka, mesti terfikir - esok sahur nk makan apa? buka mlm nanti nk makan apa?... Haiz..... kalau dulu sewaktu arwah mak masih hidup, senang jer... tak perlu dok terpikiak-pikiak... Semua di tanggung beres..

Sekarang ni bila kita pulak yg jadi ketua keluarga dan ibubapa, hah... fening selalu! Bukannya kita nak melayan nafsu-nafsi bulan puasa yg lazimnya berbagai-bagai ragam, cuma... memikirkan hidangan/juadah yg ringkas jer. Famili saya mmg tk gemar atau tak terbiasa dgn santapan nasi ketika bersahur.... Alhamdulillah, senangler jawabnya.. roti ke, cekodok ke, atau apa2 lah yg ringan. Kalau nk sentuh nasi dgn pelbagai lauk pada pagi2 ..hish... mcm "bercinta"-kata orang dolu2. Kekadang tu saya pun cuma makan sebiji-dua korma dan segelas susu. Insya'allah boleh bertahan 14 jam hingga berbuka kelak.

Ketika berbuka puasa pula, nasi pun tak menjadi pilihan utama. Even a one-dish meal pun cukup utk kami. Yg penting kita dapat berbuka dgn hidangan yg ringkas dan dapat menhilangkan rasa lapar. Apapun, terpulang kpd masing2 - ada yg mesti menjamah nasi setiap kali berbuka dan juga sahur. Dah terbiasa, ok lah kot. :-)

Harini, kebetulan anak kami request nak makan ikan yg dibakar bersama sambal cili padi. So, utk tidak menghampakan permintaan beliau, this was what we had for Iftar...









     

No comments: