Followers

Tuesday, July 29, 2008

RESIPI BLACK PEPPER STEAK

Selalunya kalau orang dulu-dulu masak, bahan-bahan yg mereka gunakan selalu main agak-agak saja. Tak perlu sukat menyukat, gram ke, tahil ke, kati ke- semuanya tak main!! Masak ikut sedap dan citarasa sendiri. Kalau bahan ni kurang tambah yg itu, kalau bahan yg itu lebih, disesuaikan dgn bahan yg lain pula. (Atau paling-paling pun, ukuran/sukatan pada waktu itu gunakan cawan, gelas, jari dan sebagainya). Namun, seolah-olah semua resipi dah ada kat dalam otak mereka. Mungkin kerana soal pemakanan di waktu dahulu yg sememangya 'sihat2' belaka dan tidak dicemari oleh bahan2 kimia. Lantas tubuh yg sihat tu dapat merangsang pemikiran dan ingatan yg baik.

Waktu saya mula-mula belajar dgn arwah emak saya dulu pun kena ikut stail beliau. Jadi saya pun dah terbiasa dgn cara begitu. Namun saya faham, tak semua orang yg biasa dgn cara begini terutama mereka-mereka yg baru berjinak-jinak dgn dunia masakan ini. Atas keperihatinan inilah, selalunya sebelum saya kemukakan resipi di blog ini, saya akan cuba seberapa daya untuk mencubanya sendiri dan mencatitkan sukatannya dgn seberapa tepat. Sekurang-kurangnya ada garis panduan. Selebihnya anda sendiri boleh mengubah-suai utk menepati citarasa anda.

Di sini, saya nak berkongsi resipi Beef Steak Black Pepper dari seorang teman sepejabat. Menurut beliau, resipi ini memang selalu beliau masak dan Alhamdulillah, ternyata sedap. Beliau juga memang dah terbiasa memasak secara dulu-dulu (sukatan ikut agak-agak saja). Saya belum berkesempatan mencubanya tapi setelah 'going thru teh recipe', saya yakin memang sedap! Insya'allah, kalau saya dah buat akan saya tepekkan gambar kat sini ya. Terima kasih bebanyak Kak Fidah. Resipi yg lain tu, saya akan postkan di lain masa ya!


BEEF STEAK BLACK PEPPER

Bahan-Bahan
daging goreng /daging batang pinang

5 ulas bawang putih
1 inci halia (atau sebesar ibu jari)
2 sudu lada hitam
(bahan ini ditumbuk halus)

3 biji tomato (potong dadu)
sedikit Italian Mixed Herbs
secukup sos chilli (ikut rasa)
sedikit sos tomato (ikut rasa)
mentega untuk menggoreng

kentang secukupnya
{Kentang direbus dgn kulitnya sehingga empuk, Kupas kulitnya dan potong memanjang (wedges) dan taburkan sedikit herbs. Goreng dgn mentega}.

Cara Memasak Daging:
Daging dipotong nipis-nipis lalu diketuk sedikit supaya bila digoreng mudah empuk.
Kemudian gaulkan sengan bahan-bahan tumbuk serta sos cili dan tomato. Seterusnya, taburkan dgn mixed herbs. Bahan ini diperap sebentar (seberapa yg anda suka). Sesudah itu bolehlah digoreng dengan mentega. Bila menggoreng jangan terlalu lama agar daging tidak “keras”.

Cara Membuat Kuahnya:
Masukkan lebihan/bekasan air perapan daging tadi dan juga lebihan minyak menggoreng tadi kedalam periuk. Bubuh tomato dadu, sos cili dan tomato lalu kacau di atas api sehingga masak. Masukkan daging, gaul rata-rata dan bubuh sedikit mixed herbs. Kacau sebentar dan kemudian diangkat.

Cara Menghidang:
Bubuh daging yg telah digoreng tadi ke dalam pinggan. Bubuh sedikit kuah ke atas daging dan susun kentang yg dah digoreng disebelahnya.

Nota:
Ni saya yg cakap yer, bukan Kak Fidah ..
Maybe anda boleh bubuh daun parsley sebagai garnishing. Atau jika suka bolehlah bubuh baby carrot, broccoli dan jagung yg sudah di celur/rebus. Mcm balance sket hidangan ni kan.





************************************************************************************





Bercakap ttg masak cara campak-campak dan agak-agak ni, pagi tadi saya sempat buatkan Mee Goreng untuk dikongsi bersama rakan sekerja saya di Seksyen kami (Cust Svc). Minggu lepas sewaktu Sarapan amal di pejabat, some of them mengadu pembelian mee goreng yg $3 tu (walau pun ikhlas menderma) tapi... hanya "a few strands of the mee" jer!! So, sebagai rakan yg perihatin (ni kes masuk bakul angkat sendiri lerr..), saya buatkan hampir 2 kg mee goreng utk mereka. Tapi picnye aje tau. Resipi yg bersukatan ada diprebious entry.





4 comments:

FaRrAh said...

Rasanya pasal lampu tu kene tukar suis dia kot..?? I guess, ada kaitan dengan suis. Semut bersarang kat dalam tu, mungkin...

BRO ROZZAN said...

Heheh, thanks farrah. Saya dah "togelkan" set lampu tu heheh. Sumernya bersih, tu yg pelik tu. Nantilah saya nk panggil juru eletrik yg bertauliah...

fareed said...

salam...bro...mana i nak dapat resepi mee goreng tu...nampak betul2 menyelerakan....

BR said...

BR > fareed

Pls refer kat entry bertarikh 18 Nov 2006 utk resipinya ya.