Followers

Thursday, July 19, 2007

TAGGING by kakliza....

Salam semua. Untuk menjawab soalan kakliza http://hanieliza.fotopages.com/ yg telah men"tagged" saya, di sini saya coretkan seberapa yg boleh mengenai "what or how or why you gave the name(s) to your kid(s)". Basically, nama yg kami berikan telah kami rujuk pada buku/kitab nama-nama mengikut Islam. Cuma....kalau nak terangkan terperinci ttg maknanya, susah sket sbb buku rujukan tu dah saya simpan (kat maner eh?), maklumlah dah berbelas thn lamanya.

Anak saya yg pertama dijangka lahir pd 30 Nov 1989 tp telah selamat dilahirkan pada 11 Nov 89 - 2 weeks early. Being a newly-wed couple, byk perkara yg kurang faham ler sehingga walaupun "water-bag" dah burst, masih tak tau yg wife dah dlm labour. Nasib baik kebetulan, pada pagi tu, ada appt gi jumpa gynae. Ingat lagi saya ckp pd doc tu, "we go home 1st, change, then go hospital can?" Doc tu pun ckp ,"NO!, go str8 to hospital NOW. Your wife is in labour". Terkebil2 gak mata antara caya dgn tak. Anyway, our 1st child was delivered normally ard 2.30 pm at Thomson Medical centre.

Setelah banyak nama-nama yg dipilih, akhirnya tgl dua- Muhammad Muzammil atau Muhammad Nur Hazwan. Oleh kerana nama kedua tu ada iras2 dgn nama saya, so, we picked that as our son's name. He's now in 2nd year at Temasek Polytechnic.





















Anak kedua lahir 15 minit selepas midnite, itu pun 2 weeks in advance, jangkanya end Oct 90. Ingatkan biarlah lewat sket jadi masuk bulan November - sama mcm abg dia. But on that night, puaslah mama dan papa dia shopping kat Bedok Interchange sampai kol 10 lebih mlm tu. Agaknya 'penat' dia ikut jln2 tu. Bila sampai rumah kejap je, dah 'contraction'. Cepat2 pi Singapore General Hospital, delivered ard 12.15am on 14 Oct 90.

Seperti anak pertama, senarai nama-nama anak perempuan pun panjang lebar... Akhirnya, kami memilih nama Nur Syazwani (ingat ada dua jer, so senang panggil-satu Wan satu Wani) . Syazwani now is in Junior College thn 1 at RJC.






















Tup tup, Allah nak kasi rezeki lagi, berupa anak ketiga. Our 3rd child was delivered on 7th April 95 at East Shore Hospital at around 5am, abt 1 week in advance. Gynae blum sampai dia dah nak kuar! Bila gynae tu sampai kat hospital, dia cakap "I finally managed to be here after beating all the red traffic lights" Two shortlisted names; Nur Farah Diyana and Nur Farah Dinah. Haha, this time Wan & Wani helped and they insisted their sister's name should be Nur Farah Dinah. So, settled. Farah is taking her PSLE this year.




8 comments:

MamaFaMi said...

Comelnya anak-anak bro ni... Semuanya nak cepat keluar yek... hehehe...

Bro Rozzan said...

Ha'ah . Begitulah mama. Tak sabo jer.. Sib baik sempat kuar dgn perhatian doktor!

nabialishad said...

alahaiiii kiut miut semuanya bro!!suka tgk mata2 depa..bulat hitam pekat!! eiii goram dibueknyo..hihi

Bro Rozzan said...

Heheh, nabia. Kecik2 mmg kiut miut. Dah beso kang, lain citer lak...

sue rahim said...

A'kum bro Rozzan, I tengok banyak resepi kek you pakai tepung hong kong. Actually, tepung tu camne ya? Kat UK ni I tak tau nak gantikan tepung tu dgn tepung apa. Anyway, thanks kerana rajin kongsi resepi.

Bro Rozzan said...

W'Salam sue. Maaf, lambat reply.

Tepung Hong Kong tu sejenis tpg yg halus. Ia sesuai digunakan utk membuat kek dan ianya memberi texture yg halus pada kek tersebut. Jika anda menggunakan tpg biasa seperti tpg gandum, keknya akan mempunyai texture yg agak kasar.

Anda boleh menggantikannya dgn sembarang tpg yg halus (fine or superfine flour). Jika itu pun takde, anda boleh gunakan tpg biasa cuma anda harus ayakkan tpg tu 3 kali sebelum digunakan. Cubalah yaa.

sue rahim said...

thanks bro Rozzan, insyaallah saya akan cuba..memang teruja betul tengok kek-kek lapis tu..

Bro Rozzan said...

You're welcome sue. Cubalah dan feedback k!