Followers

Saturday, December 16, 2006

PUTERI SALAT / SERIMUKA

Hari ini saya nak attachkan resipi Puteri Salat (Serimuka). Kebetulan seorang teman telah request saya menyiapkan kuih ini. Here's the pic & recipe. Kalau nak cuba, silakan.



PUTERI SALAT / SERIMUKA

Untuk Lapisan Bawah
600 gm beras pulut (1 mangkuk)
1 cawan kelapa parut (putih)
80 gm kacang lepat (rebus hingga ¾ masak)
1 mangkuk santan cair (saya gunakan 100 ml krim santan KARA + air)
garam secukup rasa
daun pandan

Cara:
Kukus pulut bersama santan ,garam dan daun pandan selama kira-kira 20 minit hingga pulut tanak. Masukkan kelapa dan kacang lepat lalu digaul rata. Sapukan sedikit minyak di sekeliling loyang bulat 32 atau 34cm dan tuang pulut tadi ke dalamnya. Tekan pulut hingga mampat. Kukus lagi selama kira-kira 10 minit. Setelah itu masukkan serikaya (lapisan atas) dan kukus lagi hingga kira-kira 30-40 minit.

Untuk Lapisan Atas (Serikaya)
5-6 helai daun pandan (dihiris)
115 ml santan cair (½ cawan)
( Kisar halus, perah patinya hingga menjadi kira-kira 150ml )

550 ml (2½ cawan) santan pekat- saya gunakan krim santan KARA
420 gm (1¾ cawan) cawan gula
6 biji telur (saiz besar AAA, kalau kecil 8 biji) –dikocok sedikit
6 sudu makan tpg gandum
1 sudu teh garam
sedikit pewarna hijau (optional)
½ sudu teh pandan paste (optional)

Cara:
Satukan semua bahan di atas lalu dikacau rata. Kemudian tapis dan curahkan ke atas pulut tadi.






18 comments:

mamafami said...

Rajinnya bro blend pandan to get the juice. Kalau mama ler, tak kuasa! Hehehe...mama just cebur pandan essence and green color je. Tho the taste and aroma will be slightly different, but it suits my malas-ness! Hahaha....Tengok kacang tu kan, teringat kan aruah my nanny's lepat kacang...

ishzah said...

Yang ini ishzah pun suka tau...tapi anak saudara tak suka kekacang ...itu yg tak taruk kacang...but still the taste gud:)

rozzan said...

Mamafami> masa membuat ni mmg tgh rajiiinn sgt. Lagipun, order dari teman. Kalau sendiri makan , maybe ada malas sketlah. Motto saya selalu : kalau nak kasi org makan biarlah yg terbaik. heheh..

Ishzah> Dah bagus anak saudara you suka makan. Dulu, anak2 saya makan serimukanya jerrr.. pulutnya ? bilis laaa sekarang dah pandai makan sumernya.

Anonymous said...

wow...it looks great and tasty.....teringin juger nak buat tapi kena lah beli pengukus nya dulu..nak cari kukus nak cari kukus.....Rozzan you're wonderful,your wife's is lucky to get u..Allah bless both of u...Amin...

rozzan said...

Thanks for de compliment anonymous. Semua mahluk Tuhan ada kelebihan dan keistimewaannya. Alhamdulillah, saya di'pinjamkan' sedikit bakat ni, jadi bolehlah saya manfaatkan pd semua yg berminat. Thanks for your DOA tu, Insya'allah Tuhan makbulkan yer.

Anonymous said...

Salam Bro Rozzan, kita nak tanya utk 1 mangkok santan cair ni sukatan dlm gram brapa ya. Kita tak pandai kalau ikut sukatan mcm ni..cuma tau guna gm,ml,sudu dan cawan sukatan aja. Terima kaseh Bro Rozza.

BRO ROZZAN said...

WS. Actually, selalunya setelah saya bubuh beras pulut tu kat dalam apa pun saiz mangkuk, saya tandakan paras pulut kat mangkuk tu. Then saya gunakan mangkuk yg sama utk menyukat air. Macam kita sukat beras, 1 tin susu beras, kta amik 1 tin susu air jugakkan. harap maklum, kalau kurang faham kasitau lg ya..

Anonymous said...

Assalamualaikum bro Rozzan...u r really ikhlas....thanks to Allah s.w.t for me to know such a kind soul....i did try out few of ur recipes...alhamdulillah it turn out successfully.....semoga kelurgamu diberkati oleh Allah s.w.t.....thanks and wassalam

From:Sis Jukuna

BRO ROZZAN said...

Hi Sis Jukuna
W'Salam. Semua ilmu yg saya kongsi di sini adalah dari NYA jua. Terimakasih atas doa anda. Moga2 anda sekeluarga juga diberkatiNYA sentiasa.

Anonymous said...

Hi, I just came across yr blog and find it interesting...i try the pitri salat tapi the srikaya took too long to masak....when did i go wrong??? it was still watery after more than an hour....kesian i

BR said...

BR > anonymous

Hi! I'm so sorry to hear that. But Insya'allah, if you follow closely what is asked in the recipe, you will never go wrong.

Maybe, the eggs u used are small ones whereas I normally use the big ones. Another alternative methos is for you to cook the "serimuka", the top layer in a pot at a very low gas heat till it thickens a little before pouring it onto the pulut which has been compressed and levelled in a mould ya!

Give it another try ya! Don't give up!

Laila said...

Hi Bro Rozzan,

Thanks for yr reply. Will not give up for sure!!! Will give it another shot... BTW, "SELAMAT HARI RAYA"

I also want to let you know that i tried yr marble cake susu...hmmmmm turn out fantastic, would you believe the whole family loved it and I baked it again for raya!!! Thanks bro not one of them had any complain abt the cake, i rasa mcm pro gitu!!! hehehe....only set back is the top of the cake crack.

Terima Kasih again

Rgds
Laila

BR said...

Hi Laila,

You're welcome. Salam Lebaran buat anda juga ya.

Abt the kek marble susu, I'm glad u succedeed baking it. Insya'allah with a few more tries,, your cake will be perfect, ya. Good try. Keep up the gd work.

Laila said...

Hi Bro,

Thanks for the encouragement...really appreciate it:)

Bro Rozzan said...

You're most welcome Laila

Bro Rozzan said...
This comment has been removed by the author.
Lys said...

Salam brother Rozzan,dah lama saya become your fan of your cooking site. Alhamdulillah, semua yg dicuba best dan menjadi sekali! Syukur alhamdulillah..saya rasa brother is a very humble and sincere and generous man...You inspire a lot of pple out here like me. Semoga brother diberikan kesihatan yg baik dan dimurahkan rezeki selalu..Dan famili diberkati dan dirahmati Allah swt selalu..Amin inshaaAllah..

Anonymous said...

Terima kaseh Rozzan. Success!!!!. happy sangat. Saya ikut apa yg diajar.