Followers

Monday, July 16, 2007

KEK LAPIS PRUNE

Semalam, ada lah rajin sket. Kesian mentega tu lama dah dok dalam fridge. So, I decided to bake kek lapis prune. So, here it is.



















KEK LAPIS PRUNE
Bahan-bahannya:
10 biji kuning telur
2½ biji putih telur
5½ oz gula halus
8 oz mentega
75 gm tepung Hong Kong }
½ sudu teh baking powder} ayak bersama
280 gm buah prune -digunting2 atau dileperkan
½ sudu besar ovalette
1 sudu teh vanilla

Peraturan:
Pukul mentega dan vanilla sehingga kembang..... Bahan (A).

Pukul telur, tepung, baking powder, gula dan ovalette dgn high speed hingga pekat (kira2 sepuluh minit)..... Bahan (B)

Satukan Bahan (A) dan (B). Kacau rata-rata. Bakarlah selapis selapis dgn menggunakan api 'grill' (api atas jer) sehingga selesai.

Pada setiap lapisan genap, (kedua, keempat, keenam,...) taburkan dgn buah prune yg telah digunting-gunting tadi.

15 comments:

MamaFaMi said...

I always envy you and your kek lapis. You have so much patience! Alhamdulillah....

Abg Rozzan said...

Alhamdulillah mama. Dgn sedikit bakat yg dipinjamkanNya nie, dapat saya buat kek-kek lapis. I hv always been fascinated by the varieties of kek lapis since I was young. The determination was even more so when my late mother tried to bake them but without success. Guess, in those days, some people were very secretive and not willing to disclose/share recipes.

nabialishad said...

bro..bg semangat sket kat nabia start2 baked boleh dak? haha..hilang ntah kemana semangat ku dulu..your kek lapis always menjadi..salute la bro!

Bro Rozzan said...

Hi Nabia. Semangat tu akan dtg sendiri apabila minat tu dah tertanam kat hati sanubari..Dan bila peluang dtg, meaning u hv the time, resources and the right recipe, go ahead- cuba. I myself, kekadang tu buat sampai 2-3 kali baru menjadi coz nobody is perfect. As a start (nak kasi perangsang nie hah!), go thru all my cake fotos and tell urself, "I want to be able to do these. If Bro Rozzan can do it, so can I". Insya'allah, one day you'll be able to do it, yaaa.

Anonymous said...

Hi..rozzan boleh tumpang tanya permulaan bila dibakar kek lapis ni api nya on hanya diatas saja,dan bila penghabisan baru di on atas dan bawah?Betul ke tu?Saya kurang pasti cuma dengar cakap orang.Terima kasih.Teruskan ketekunan anda.

Bro Rozzan said...

Hi anonymous- sorry lambat reply.

Cara yg anda sebutkan tu OK. Cara yg lagi satu, lapisan pertama- api atas bawah, lapisan kedua hingga akhir- api atas (grill) jer. Dua2 pun ok.

Cuma perhatikan bahawa setiap lapisan dibakar hingga masak betul.

Anonymous said...

thanks for you infor yg diatas semoga Allah membalas segala kebaikan anda yg tidak lokek dengan ilmu pengetahuan.

Bro Rozzan said...

Hi anonymous.
Alhamdulillah, amiiiinnn.
Semoga anda dan famili juga diberi kesihatan dan kesejahteraan dari Nya, Insya'allah.

aku leha! said...

Halo,just wanna ask where can i get hongkong flour?

Noor Asmida @ Noor Asmara said...

askum abg rozzan

i try to baked the kek lapis prune. but kek lapis tuh jadi mcm mentah n berair. suhu saya guna 180 n bakar around 7-8 minit. lapisan bawah saya lapiskan dgn kertas minyak. boleh x abg bagitahu kenapa boleh jadi macm tuh. prune saya guna dried pitted prune since the last time i baked i guna prune biasa and it became worst. thanks bang rozzan for immediate reply.

Bro Rozzan said...

BR > aku leha!

Kalau anda di SPore, tpg HK terdpt di byk pasaraya (supermarket dan di kedai2 menjual bahan2 kek.

Kalau di Msia, saya rasa begitu jugak yer..

Bro Rozzan said...

BR > Noor Asmida

Pertama sekali saya tk pasti adunan anda menjadi seperti yg saya sebutkan dlm resipi. Kalau mmg adunannya ok, mungkin suhu atau api jd puncanya. Anda harus membakar dgn api grill lebih kurang 180 -200 darjah mengikut suhu oven anda.Kalau lepas 8 minit tu lapisan kek blum msak lagi, bakar lg selama 2- 3 minit. Cuba lagi yer jgn putus asa.

anna said...

Hi Abg Roz saya dah 2 kali buat kek ini alhamdulillah recipe ini menjadi dan sedap seh saya kasi 10/10 tanxs bro

BR said...

Hi Ana,
Alhamdulillah, u succeeded. Syabas! :)

JESS ANGEL said...

Apa saiz loyang yg Bro guna