Followers

Wednesday, November 22, 2006

KACANG PHOOL

We had kacang phool for dinner, simple yet filling. Actually, kalau dah mlm2 nie tak bolehlah makan berat2 eh! My recipe is very simple and it's taught by my late aunt. In the early eighties, to make kacang phool, I used to boil farva beans (kacang parang) for more than an hour...phew!!! seksanya nak makan!!! ; till my late aunt taught me this simple recipe. So, if you wanna try, here its is.


KACANG PHOOL
Bahan-Bahan
2 tin kacang parang rebus dlm tin
- separuh kisar halus, separuh lagi kisar kasar sedikit, ambil airnya sekali.
2 biji bawang besar (saiz besar, dipotong dadu kecil2)
3 biji tomato buah (dipotong dadu)
250 gm daging kisar
1 sudu teh ketumbar + ½ sudu teh jintan halus- optional (sangai, kisar halus)
secukup minyak masak
air secukupnya

Bahan-Bahan Sampingan
secukup telur digoreng mata lembu
(pada minyak menggoreng telur dicampurkan sedikit minyak sapi)
secukup bawang besar (potong dadu)
secukup lada hijau/merah (hiris)
limau kasturi (belah dua)
roti perancis (potong dan bakar sebentar)

Cara:
Panaskan minyak. Tumis bawang dadu dan kacau. Masukkan tomato dan kacau lagi hingga layu. Masukkan daging kisar dan ketumbar/jintan lalu kacau rata hingga empuk. Kemudian masukkan kacang parang tadi dan kacau rata-rata. Kalau sudah cukup masin, jgn bubuh garam. Angkat dan hidangkan.

Cara Menghidangkannya
Sediakan pinggan dan sendukkan kacang phool ke dalamnya. Setelah telur digoreng mata lembu, angkat dari kuali dan bubuh telur tu ke atas kacang phool. Scoopkan sedikit minyak (yg telah dicampur minyak sapi tadi) dan tuang ke atasnya. Taburkan bawang dadu, lada hijau/merah di sekeliling kacang phool ini dan perahkan jus dari sebiji limau kasturi. Enak dimakan waktu hangat2 dgn roti perancis.

12 comments:

mamafami said...

Salams bro...harap semuanya sihat di sana. Mama kan, kalau merebus kacang or anything yang takes time, mama suka guna pressure cooker. Really save the time. Kalau kacang merah nak buat inti pau tu, 15 minutes from the first loud sound of the steam released tu, kacang dah lembut. Gitu gak dengan tulang or daging. I can't do without pressure cooker I guess...hehe..

rozzan said...

That's true, mama. Pressure cooker is really a big help. Hehe, saya pernah rebus ketupat kat dlm pressure cooker..(20 biji jer). Cukuplah buat saya sorang sbb yg lain x minat sgt dgn ketupat. I think i boiled fr 1 hour only.

mamimontel said...

rozzan, mana nak dpt kacang parang rebus dlm tin tu... apa brand... ada org kata MaLing tak halal.. pleazzzz... kacang phool ni my hubby & I nyer favourite....

rozzan said...

Insya'allah nanti saya beli kat Mustaffa Centre dan snap gambarnya k, mamimontel!

rossya said...

Dulu arwah my father-in-law sanggup pagi2 gi geylang serai for its kacang phool.. Kalau yang pandai makan ni.. memang sedap...

rozzan said...

Saya pun belajar makan kacang phool ni rossya, sejak dari kecil lagi. Masa tu tgl kat Queenstown, sanggup turun ke Geylang Serai dan tapaw bawak balik bersama2 nasi rawan/jenganan jugak. mmm.sungguh menyelerakan! masa tu ..awal thn 70an.

rozzan said...

Hi mamimontel, sorry lambat arr reply

Btw, mami dah masuk Forum Diana? Saya dah inform Diana ttg kacang phool keluaran dari negeri UAE (Emririah Arab Bersatu). You may wish to try.Its obtainable drom Mustaffa Cte

mamimontel said...

dulu slalu gak gi makan kat pasar geylang tu... skrg ni tak tau mana satu kedai tu... yg kat forum diana tu gambar kacang phool yg U post tak keluar lah.... anyway, thanks for the info... insyaallah, I carik kat mustaffa

fudlover said...

salam..sy bru jmpe dis web. i am so excited. dont know where to start. we love kcng phool tp in jb ssah ckt nk dpt. i love cooking...dis web mcm bonus to me. tqvm.

RossaMonica said...

Salam,Rozzan,Fudlover, mama.
Kita pun aru dpt this website...coz nk confirm masak kacang pool, make sure right recipe i get..dulu masak pakai kacang instanr, cari kacang dlm tin tk dpt, my kids beli kacan peas, since bahan2 lain dah ada, kacang peas pun peas la, sedap jugak..abiz..
hehehe..
smlm dpt beli kacang parang kat kedai Onan rd tgh rendam, mlm blk rebus, jadi leh masak kacang phool..yahoo..but masa nk tau masak brapa jam this kacang..will update here.
Buat tetamu VIP I beraya, Mr Fahmi Rais and famili...kita tinggal di JB..mmng kat jb tu susah nk cari kacang parang dlm tin...i heard they said kt Sheng Song ada...check it oUT!!!

BR said...

BR > fudlover

Thanks.

BR said...

WS. RossaMonica

Kalau nak muai, mmg boleh kita beli kacang parang dan rebus himgga empuk. Pastu bubuh ketumbar/jintan dan lain2 rencahnya. Kalau sekedar 3-4 orang, saya selalu jer beli kacang parang dlm tin- mudah dan ringkas.

Salam buat anda sekeluarga di JB, semoga sukses ya!