Followers

Tuesday, October 17, 2006

Nasi Lemak, Choco-Peppermint Cookies...

Pada hari Ahad lalu, kami sekeluarga tidak menyiapkan apa-apa menu utk berbuka. Sebaliknya, kami telah ke Seoul Garden Barbeque Seafood Restaurant utk berbuka sambil meraikan Hari Ulangtahun Nur Syazwani. Hai, naik kembung perut........



As for Monday, the 23rd day of Ramadhan, my wife and I prepared Nasi Lemak for breaking of fast. A simple menu but yet a little rich but eating it once in a while I guess ok lah.






I also made choco-peppermint cookies ... berangin siket kalau makan hehe... asal jgn 'naik angin' sudah lerr!





A couple of days ago, I also tried mama siti's recipe for Jeneket/Janekek. Well, it turned out good and all my children could vouch for that. Thank you mama siti for sharing this recipe.



Janekek (sumber : mama siti)

Bahan
600 g tepung gandum
200 ml air paip
1 tsp (bumbung) potas
1/2 tsp garam halus
2 bj telor (grade B)
200 g gula caster
1/4 tsp instant yeast
2 tsp (rata) baking powder
1/4 tsp pewarna kuning (optional)

* Telur dan gula dipukul hingga kembang, masukkan potas, instant yeast dan baking powder. Pukol lagi.

*Kemudian masukkan tepong, air, pewarna kuning dan garam dan di uli rata. (Kalau guna mesin Kenwood gunakan K beater). Diuli rata2, adonan ni lembek.

*Adonan diperap selama 8 jam atau semalaman.

*Ambil sedikit adonan, lalu dileperkan dtapak tangan (biar tipis sedikit) lalu masukkan ke dlm minyak yang banyak dan digoreng hingga masak.

p/s: Taborkan sedikit tepong pd papan dan kayu pengelek.
Ambil adonan dan dtepek2kan dgn sedikit tepong dan gelek tipis2.
Buat hingga habis barulah dgoreng.

*******************************************

Last week, I also whipped out macaroni goreng with lots of ingredients such as prawn, crabstick, fish cake, beef, etc. etc... mmmm, nice and hot. The 'telur-mata lembu' and Ramli's fish nuggets (pic not available) also joined in ,to make the macaroni 'heavier' hehe..


4 comments:

mummy jam said...

coco peppermint tu tak ada recipe ke? I've done all my baking, now time to bersih membersih pulak!!

rozzan said...

Actually mummy jam, resepi choco-peppermint cookies tu saya olah dari resipi choc chips yg saya attached pada tarikh 31 Ogos 06. Satu bahan adunan biasa (plain), satu bahan lagi dicampur 1 sudu teh esen peppermint dan sedikit pewarna hijau. Ambil sedikit adunan plain dan sedikit adunan peppermint dan satukan, dilonggokkan di atas dulang pembakar lalu dibakar mcm biasa. Anak2 saya sgt suka perisa peppermint nie.

mummy jam said...

thanks rozzan.

rozzan said...

You're welcome mummy jam.