Kuih Puteri Salat merupakan salah satu kuih talam yg selalu arwah ibu saya sediakan pada waktu minum petang. Yg lain termasuklah Talam Ubi, Talam Keladi, Talam Berlauk, Bubur Sum-Sum dan banyak lagi. Di sini saya sediakan resipi Puteri Salat, selamat mencuba.
PUTERI SALAT
UNTUK LAPISAN BAWAH
1 mangkuk beras pulut ( 500 gm )
1 cawan kelapa parut
1 mangkuk santan air
garam secukup rasa
* Kukus pulut bersama kelapa, santan dan garam hingga tanak.
UNTUK LAPISAN ATAS (SERIKAYA)
3 cawan santan pekat
1¾ cawan gula pasir (boleh kurangkan kpd 1 ½ )
6 biji telur (dikacau sedikit)
4 sudu makan tpg gandum
6 helai daun pandan (hiris & kisar halus dgn sedikit santan, ambil patinya)
sedikit pewarna hijau (optional)
1 susu teh vanilli
garam secukup rasa
* Semua bahan disatukan dan dikacau rata-rata lalu ditapis.
PERATURAN
Pulut yg telah dimasak diratakan dalam loyang.
Tuang bahan serikaya ke atas pulut tadi.
Kukus hingga masak (kira-kira 40 minit)
2 comments:
Salam dari England! I am an ardent fan of your page...stumbled upon your page masa desperate nak buat kek. Dah tu jumpa resipi Puteri Salat! Best! I followed yours tapi half the measurement coz takde bekas besar...but importantly is I tak kukus coz takde kukusan...I guna microwave aje and it was perfect!!! Thanx Bang!
WS sis. Thanx fr visiting. I'm glad you're able to do th Puteri Salat (though with a little improvisations!) Keep itup. ..and you're most welcome.
Post a Comment