Followers

Monday, May 23, 2011

CREAM PUFFS / ECLAIRS

Of late, I'm not in the pink of health. Kadang2 darah go upstairs....kadang OK. Walau apa pun, kita terimalah seadanya. Anggaplah ia semacam sesuatu perkara yg berlaku utk menghapuskan dosa2 kita yg lalu...Insya'allah.

Kelmarin, semasa jumpa members sekolah lama.. saya ada buat cream puffs / eclairs. Anda boleh rujuk kpd resipi yg dah saya postkan dahulu cuma kalau buat eclairs, sukatan bagi air tu anda boleh tukarkan kepada separuh bahagian susu dan separuh lagi air biasa. Kalau tk nk pun xper. OK jugak.

Masa buat tu kelam kabut, balik kerja terus buat. Tu yg nmpk slekeh sket tu hah.. Apa pun, ni sekedar nak berkongsi idea jer. Tak perlulah kita stereotypekan kalau cream/custard puffs tu kena gunakan custard dan cream jer. Kita boleh pelbagaikan inti dan perisanya mengikut citarasa kita sendiri. Jom, tgk pics ni.


Yang ini, saya gunakan whipped cream dan bubuh perisa coffe oil dan coffee emulco bagi mereka yg minat pada keharuman bae kopi.



For a change, yang ini pula, saya gunakan plain whipped cream dan bubuh blueberry di dalam kelongsong tersebut.




Dan yang terakhir ni, saya bubuh melted chocolate ke dalam whipped cream dan gaul menjadikan ia perisa cokelat. 



10 comments:

nuwairani ismail said...

salam ziarah...wah! kreatip betol! suke2!

BRO ROZZAN said...

BR > Nuwairani Ismail
WS dan tima aceh... :)

cik cek said...

Salam Bro Rozzan....

Emmm...bestnya...macam2 ada....cuma tinggal nak pilih je mana satu nak makan....nyum..nyum...yummyyyy...
mesti sedap ni kan...:)

Amelia's De-ssert said...

Nice puffs and looks yummy

BRO ROZZAN said...

BR > cik cek

WS sis. Alhamdulillah, kalau nk amik kira yg ni sumer dibuat mcm bidan terjun, rasanya tk mengecewakan.

BRO ROZZAN said...

BR > Amelia's De-ssert

Thank You sis! :)

Anonymous said...

Alhamdulillah...sukanya saya dgn blog ni... byknya..resipi...barakallah buat Tuan punya blog..kerana sudi share resipi yg. menarik... :-)

Anonymous said...

get well soon..smoga sihat selalu.

BR said...

Anonymous,
Thank You for visiting. Alhamdulillah, glad u like it. All Praise be toAllah, the Almighty.

BR said...

Anonymous,

Amin. thanks for ur doa.