MEE BANDUNG
sumber : Hjh Ratnah Djohan
Bahan-bahan:
½ kg tulang rusuk lembu
300 gm keledek .
3 liter air
(Bahan di atas direbus hingga keledek hancur)
200 gm kobis panjang (dipotong-potong)
300 gm udang hidup (yang sederhana besarnya, buang kepala dan ekor)
300 gm daging lembu - dihiris
200 gm sotong – dihiris
beberapa keping fish cake (hiris) –ni saya yg tambah..
½ kg sawi (dipotong-potong)
10 biji telur
4 biji bawang besar
20 ulas bawang putih
1 ½ kg mee kuning
1 tin tomato puree (100g)
1 botol sos tomato
1 cawan lada kering kisar
secukup garam, gula, serbuk perasa (jika suka)
secukup minyak utk menumis
kicap
bawang goreng, lada jeruk
Peraturan membuat semangkuk mee:
Jerang kuali, panaskan setengah senduk minyak. Tumis satu sudu makan bawang putih hingga kuning. Masukkan sedikit bawang besar, dua sudu makan lada kisar, satu sudu makan tomato sos, sedikit tomato puree, daging, sotong, udang dan fishcake secukupnya. Kacau rata.
Masukkan kicap, gula, serbuk perasa dan garam secukup rasa. Tuangkan pula sedikit air rebusan tulang.
Masak sehingga mendidih. Pecahkan telur sebutir, biarkan sehingga ia setengah masak, lalu masukkan sedikit mee, sawi dan kobis. Masak sehingga meenya masak(lembut sedikit). Hidangkan panas-panas dengan lada jeruk dan bawang goreng.
Mee Bandung enak dimasak, semangkuk demi semangkul baru lazat rasanya.
2 comments:
mee bandung memang sedap dimkn..yg tak sanggupnye..baju jadi merah kalau tak hati2 mkn...betul tak Zan?heh
Heheh, next time pakai bib lah mcm baby, boleh gitu?
Post a Comment