Followers

Sunday, July 31, 2011

RAMADHAN AL-MUBARAK

Kepada semua umat Islam. saya ucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan  dan Selamat Berpuasa. Semoga kita semua diberi kesihatan rohani dan jasmani utk menjalani ibadah rukun Islam yg ketiga ini.

Salam dari BR.

Monday, July 25, 2011

KEK LAPIS BLUEBERRY CHEESE WITH NUTELLA

Salam sejahtera and selamat petang utk anda semua. Berbanyak maaf saya pohon kerana dah lama x update blog. Kebelakangan ni banyak dugaan yg saya terima dan harus saya tempuhi. Saya simpulkan bahawa segala yg berlaku ini adalah ketentuan Allah SWT. Semoga ianya dapat membersihkan dosa2 saya yg lampau dan yg akan datang Insya'allah.

Dalam mengejar cita-cita and matlamat hidup kita dalam dunia yg serba mencabar ni, kita sering alpa dgn lima perkara ni :
1) sihat sebelum sakit
2) muda sebelum tua
3) kaya sebelum miskin
4) lapang sebelum sempit
5) hidup sebelum mati

Bila dah terhantuk baru nak terngadah... bila dah berlaku baru nak sedar...... Apapun,  saya bukan nk mengajar cuma sebagai saudara seIslam, baiklah kita hidup berpesan-pesan sesama kita. Semoga kita tergolong drpd orang2 yg mendapat hidayah dan taufik dari NYA, Insya'allah, Amin...

Sebelum saya teruskan coretan ini, saya nak mohon berbanyak2 maaf jika lately saya tk dapat balas/jawab pertanyaan anda2 semua. Kalau very urgent atau mustahak, bolehlah email kat saya. Kalau terdaya jawab, saya jawab. Kalau tk pun, saya cuba bantu setakat yg termampu.

Untuk kali ini saya nak share resipi kek lapis blueberry cheese dgn nutella, iaitu gabungan lapis blueberry cheese dgn lapis nutella.- di mana kededuanya merupakan kek2 lapis fofular saya, heheh. Kalau anda dah pernah cuba kededua resipi2 ni anda tentu dapat bayangkan rasa blueberry yg di gabungkan dgn cheese dan nutella. Fuyooo, mengancam seh!!

So, here's the recipe :



 
Bahan-Bahan
500 gm mentega 
125 gm Philadelphia cream cheese (jenama KRAFT)
1 sudu besar  ovellette
180 gm gula

10 biji telur (saiz besar)
1 tin (397gm) susu pekat manis

260 gm tepong Hong Kong
100 gm horlicks

300 gm blueberry pie filling
1 sudu teh esen blueberry (optional)
sedikit pewarna ungu

125 gm keju cheddar (jenama KRAFT) (diparut agak halus)
375 gm ( 1 botol) Nutella untuk di bubuh pada lapisan kek

Cara :

1. Pukul mentega, cream cheese dan ovalette sehingga sebati. (kira-kira 6 minit)
2. Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kembang. (lagi kira-kira 3-4 minit)
3. Masukkan pula telur sebiji-sebiji dan terus pukul hingga kembang dan rata. (kira-kira 3-4 minit)
4. Seterusnya, perlahankan speed mixer anda dan masukkan susu pekat. Pukul sebentar.
5. Kemudian, perlahankan lagi speed mixer anda dan bubuh tepung Hong Kong dan horlicks. Gaul rata.

6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
-  Satu dibiarkan plain dan yg satu lagi dibubuh blueberry pie filling, esen blueberry dan pewarna ungu.

7. Bakarlah menggunakan loyang 10”x7”, 8”x8” atau 9” x 9” yg telah di alas kertas dan digris pada dasar loyang dan sekelilingnya. Suhu kira-kira 180 – 200 darjah Celsius.

8. Ambil 2 senduk adunan plain dan ratakan dalam loyang kek. Taburkan sedikit keju parut di permukaan lapisan. Bakar dgn api atas bawah sehingga masak. Bagi lapisan kedua hingga akhir, tukarkan suhu oven kpd api atas jer (grill).
Seterusnya, utk lapisan kedua, ambil 2 senduk adunan blueberry  dan ratakan di atas lapisan pertama tadi.
  
9. Utk lapisan ketiga, ambil 2 senduk adunan plain dan ratakan atas lapisan kedua tadi. Kemudian bubuh Nutella secara “rawak” *random* di permukaannya dgn menggunakan sudu kecil. Bakar hingga masak. Buat begini sehingga habis semua adunan.

Selamat mencuba, saya doakan kejayan anda, Insya’allah.



Catatan:
Mengenai corak lapisan samada 2 plain, 2 ungu atau 1 plain 1 ungu, terserah pada kreativiti dan citarasa anda.
Berat kek ini melebihi 2kg. Berbaloi dok depan oven selama 2 jam kerana hasilnya yg sudah tentui memuaskan anda.