Followers

Wednesday, October 26, 2011

PUTERI SALAT (KACANG LEPAT)

Dah lama tk buat Puteri Salat.... Bukan apa, lately saya ni mmg tak byk buat juadah/kuih atau apa2 pun sbb kesuntukan waktu. Kebetulan pulak skarang ni, masing2 dalam famili nak jaga 'badan' oopps kesihatan- tk nk mkn yg bersantanlah, berminyaklah... kolesterol tinggi laa. Pastu kalau saya buat gak, saper nk habis kan kuih seloyang/setalam tu...... Paling2 saya bawak gi ofis jer utk di'sedekah'kan pada teman2 sepejabat....

Sebenarnya, saya ni actually pun, not so keen utk terima order dek kerana masa yg tak mengizinkan ataupun tarikh yg tak bersesuaian. Cuma kekadang tu, terasa terbuka hati dek permintaan orang yg berhajat tu... Tapi kalau tarikhnya x ok, saya pun x dapat tunaikan lerr. Harap maklum yer.

Seminggu yg lalu dapat saya penuhi request seorang teman sekolah lama. Kebetulan saya pun off. Tempahan dua loyang kuih Puteri Salat dapat saya tunaikan. Hah, yg ni sebenarnya repeat order.. Yg buat mereka tertarik katanya ialah.. lapisan pulut di bawah serimuka pandan tu yg saya bubuh dgn kelapa dan kacang lepat. Rasanya sama seperti memakan lepat kacang dgn tambahan 'kastad telur pandan' di atasnya. Kalau sesiapa nk cuba, resipinya akan menyusul kemudian yer.


Pic yg di bawah ni courtesy of kawan saya yg menempah.... 


Bila kawan2 lain tgk pic ni kat FB LOL... ramai yg ngidam dan ngilerr.. So, utk tak menghampakan kawan2, saya buat seloyang utk di'hadiah'kan kpd mereka sempena majlis meraikan di antara mereka yg nak berangkat ke tanah suci Mekah. Tapi utk tapau jer aa.. sbb kat majlis tu dah byk pun juadah.... internasional lagi! Berikut adalah pic2 yg sempat saya snap.


5 comments:

ady said...

as-salam abg rozzan
cantik sekali puteri salat tu abg rozzan..warna pun cantik..

BR said...

Thanks Ady... :)

Nanny Leah said...

Salam bro Rozzan :)
Saya tertelan air liur pagi2 ni lihat puteri salat ni.Kalau lah saya sama berkerja dengan bro tentu saya dapat jugakan? gurau aja.Lihat gambar dah sedap apa lagi dapat rasa.

Anonymous said...

cAN YOU TEACH ME HOW TO CUT THE PUTRI SALAT NICELY N EVENLY LIKE YOURS:(

zainorah said...

Selamat Aidul Adha buat abg and family.Buat kuih puteri salat lepat kacang semalam utk berbuka puasa,,sedap dan jadi..hubby suka sangat .cuma next time kena kurangkan gula manis sikit...Thanks