Followers

Friday, September 21, 2007

BERBUKA PUASA

Dalam menjalani ibadah puasa ni actually saya personally tak berapa minat makan nasi, kalau makan pun sedikit saja.. Even waktu sahur pun saya tak makan nasi atau yg berat2. Bangun sahur sekadar mengikut sunnah dan selalunya saya makan sebiji kurma dan segelas air. Nak makan yg berat2 .. mintak ampun! takleh masuk kat perut nie..

Juga sewaktu di bulan puasa ni, we (me & my wife) try to make the dishes simple. Kami juga sering bertanyakan pada anak2 juadah atau lauk apa yg mereka inginkan. Kekadang tu beli jer kat kedai atau bazar. Tapi harus ingatlah.... makan apa yg patut. Di bulan puasa ni, kekadang tu nafsu makan ni ish ish ish , kalau boleh sumer nak.. Bila azan Maghrib berkumandang, makan sebiji kurma, pastu minum air bergelas-gelas. Akhirnya juadah yg banyak tu tak kehabisan. Tersangatlah membazir! Ikutlah cara rasulullah s.a.w. - makan bila lapar tapi berhenti sebelum kenyang.

Di sini saya postkan foto2 lauk yg kami nikmati sewaktu berbuka puasa. Kebanyakannya sama lah seperti entry2 yg terdahulu. Anak2 kami tak begitu adventurous, kalau dah suka sesuatu lauk tu, kalau boleh selalu je di suruh masak seperti rendang, ayam masak merah dan sebagainya. That's why saya jarang update sewaktu bulan puasa ni. Kalau nak cuba sesuatu lauk tu dlm bulan Ramadhan ni, pendekata entah apalah rasanya nanti bila berbuka puasa nanti. So, happy viewing the pics.

For a start, yg ni menu yesterday , elaborate sket sbb yesterday satu hari kat rumah, heheh. Yg lain2 nanti saya attachkan pic nya- ringkas jer.




















Lemak Cili Padi ni lain sket sbb setelah ayam 3/4 empuk, saya keluarkan dari periuk dan dipanggang dalam oven. lebih sedap jika dipanggang atas bara api.











































Roti Canai/Prata Dengan Kuah Dalca




















Menu Nasi Goreng Ringkas tapi Padat

































2 comments:

MamaFaMi said...

Betullah bro...di bulan puasa, bila berbuka, air yang diminum banyak rather than makan. Kenkadang kita pulak, tak berapa nak makan sebab sendiri yang masak. Tapi kalau orang yang masak, harus laju juga makannya!

Bro Rozzan said...

Itulah yg lazimnya berlaku. Kalau mengikut tatacara Rasulullah menikmati hidangan, Baginda meminum air hanya setelah juadah yg dimakannya selesai. Kita tidak, di luar bulan puasa pun, makan berulam air! ini kan bulan puasa pulak.