Followers

Monday, May 07, 2007

KEK LAPIS MASAM MANIS (HAW FLAKES)

Yesterday was history - yup, history not becoz it's passed but rather it was the first time I did a steamed layer cake. Personally, I'd rather bake than steam the cake, perhaps becoz I'm very used to baking and feel very comfortable with it. I do steaming only for traditional Malay kuihs. Anyway, I guess there's no harm trying and now let me show you the results after I did Kek Lapis Masam Manis yesterday.

Resepi KEK LAPIS MASAM MANIS ini telah saya postkan kat earlier entry dan ianya saya petik dari Forum Resepi Diana http://resipidiana.20.forumer.com. Saya membuat separuh adunan.



















Kek Lapis Masam Manis(sumber rohana68)

Bahan-Bahan
10 biji telur (5 biji)
1 tin susu manis (1/2 tin)
16 oz mentega golden churn (8 oz)
12 bungkus haw flakes (secukupnya)
2 sudu teh vanila (1 sudu teh)
2 gelas gula (saya gunakan 210 gm)
300g biskut marie [ditumbuk] (150 gm)
1 sudu teh baking powder (1/2 sudu teh)

Cara:
1) Pukul putih telur dan gula sehingga kembang
2) Kuning telur dicampurkan bersama butter dan susu. Gaul sehingga rata.
3) Satukan kedua-dua adunan dan kacau rata.
4) Masukkan tepung biskut marie dan baking powder.
5) Bahagikan adunan kepada 2 bahagian , satu diwarnakan kuning, yg satu lagi diwarnakan hijau. (Saya bahagikan kpd 4 bahagian- 4 diff colours)
6) Kukuslah selapis-selapis dan setiap 1 warna selang selikan dengan haw flakes.

Nota dari rohana68 :
Resepi ni agak manis jadi bolehlah dikurangkan sikit gula.Mixer digunakan hanya untuk pukul putih telur dan gula saja yang lain tu gunakan senduk kayu.


















MY OBSERVATIONS:

Kek yg dihasilkan rasa tersangat lerrr manis....
Actually resipi calls fr 2 gelas gula utk 1 adunan dan kalau 1/2 adunan 1 gelas gula. Anggaran 1 cawan (bukan gelas) gula ialah abt 240 gm tapi walaupun saya gunakan 210 gm gula, rasanya pun masih terlalu manis! Saya cadangkan anda kurangkan sukatan gula dan gunakan lebih kurang 150 gm sahaja. Usah bimbang kek menjadi tawar sbb kemanisan kek ini juga dtg dari 1/2 tin susu pekat manis yg terdapat dlm resepinya.

Oleh kerana rasanya yg teramat manis (at least too sweet for my liking), dan juga dewasa ini ramai yg sgt prihatin ttg kesihatan diri, camner eh dgn kek ni? Ada sesiapa yg berhajat kot? heheh.....

4 comments:

lee lin said...

salam, saya ada cuba a similar recipe tapi baked... manis juga and a bit too oily. lain kali terpaksa la cuba² 'renovate' sendiri, hehe. tapi kek bro rozzan colourful, cantik! nak ikut lah warna mcm ni :)

rozzan said...

WS & thanks lee lin. This cake wasn't oily but indeed very sweet. Gotta adjust the amt of sugar used next time. Give it a try!

mummy jam said...

bila dah potong nampak cantik lah kek ni.

rozzan said...

Thanks mummy jam. Cubalah..