Followers

Sunday, January 29, 2012

TALAM SERI PISANG (Nagasari Fusion)

 
Salam Sejahtera. Agak lama juga dapur di blog ini tak berasap. Bukan kerana apa, tuntutan di tempat kerja dewasa ni memerlukan perhatian yg lebih. Apatah lagi, bila pulang ke rumah dah fatigue...tak larat...

Namun demikian saya masih juga memantau perkembangan dunia kulinari ini dan bersembang-sembang dgn kawan2 baik di FB ataupun di blog ini. Jika ada komen yg belum terjawab, harap bersabar yer.


Bagi diri saya, seberapa boleh, saya suka berkongsi resipi2 yg bermutu (insya'allah) di dalam blog saya. Juga, Insya'allah akan saya sertakan resipi2nya dgn terperinci supaya anda yg mencubanya akan berjaya menghasilkan sesuatu hidangan/juadah tu seperti saya.

Seperkara lagi, kalau dah blog kita ni dibuat public/umum... dan betul niat/nawaitu kita nk berkongsi resipi / ilmu yg dipinjamkan kepada kita oleh NYA, tulis jer lah resipi2 tersebut, heheh. Tak perlulah kita tunggu dan memberi hanya jika ada yg meminta secara privet. Tak rugi atau luaknya jika kita berkongsi ilmu dunia ni...

OK, berbalik kepada entry pada kali ini, iaitu Talam Seri Pisang. Sebenarnya resipi kali ini saya gabungkan (fusion) kuih tradisional Nagasari dgn dua lapisan yg berlainan perisa dan warna. Juadah ini pula dapat saya sumbangkan kpd Majlis Maulid di rumah teman sekolah saya semalam. Alhamdulillah, teman saya berikan feedback/review yg baik dari para tetamu yg datang.

OK, nak citer sketlah bab kuih2 talam tradisional ni seperti talam ubi, talam cendol, talam keladi dan juga kuih puteri salat/ serimuka, talam jagung, nangka. dan banyak lagi. Kuih2 begini selalu mempunyai lapisan atas yg lembut, lemak dan cukup manisnya.

Lazimnya kalau kita nak membeli kuih, contohnya puteri salat, pilihan kita selalu nak yg cantik dan sedap... dalam ertikata kuih tersebut mempunyai rupa, warna dan rasa yg enak. Tetapi rasa ni sesuatu yg subjektif laa. Tetapi dalam dunia kulinari, sedap selalunya memberikan gambaran ttg bahan2 yg digunakan bermutu, dan proporsi antara santan, telur, tepung dan gula adalah tepat/baik.

Sejak dari dulu lagi saya telah pelajari cara membuat Kuih Puteri Salat dari arwah ibu saya. Sebagai contoh;  utk membuat satu adunan./loyang kuih ini, yg basic/asas, bahagian atasnya, atau serikayanya, harus menggunakan sekurang2nya 6-8 biji telur, 3 cawan santan pekat, 1 hingga 1 suku cawan gula dan hanya 2 sudu makan tepung beras/tepung!! Bayangkan hasil kejadiannya nt... Very creamy, sedap tp agak terlalu lembut/lembik utk dipotong. So saya selalu adjust kan dgn menggunakan 5-6 sudu makan tepung. But I will not compromise on the taste!  Insya'allah tetap sedap.  Cuma bila kita potong kuih ini ia taklah secantik jika kita keraskan bahagian atasnya.

Tapi ada sesetengah resipi yg menggunakan sukatan santan yg sgt kurang (lebih air dari santan), tepung yg terlalu banyak dan telur yg terlalu sedikit... 2-3 biji utk satu loyang kuih. Hasilnya? Kuih yg sangat mudah dan cantik dipotong, cantik dipandang tapi adakah rasanya dapat menepati citarasa anda? Mungkin iyer atau mungkin tidak, terserah kpd setiap individu. Wallahu'alam.

Satu lagi, kalau anda tk nak gunakan telur yg banyak, anda boleh buat kuih2 talam yg langsung tak pakai telur seperti resipi Talam Seri Pisang ni.. Cuma, jgn lokek dgn santan pekat pula yaa... Kita nak makan yg sedap2 so bahan2 harus cukup ya :)  

Tetapi jgn tersalah tafsir. Saya berkongsi info ini sekedar mahukan anda semua menghasilkan sesuatu yg bermutu. Bukan utk anda mendapat pujian tetapi utk kepuasan diri anda krn telah berjaya menghasilkan sesuatu dgn terbaik mungkin, Insya'allah.

Akhir kata, salam ukhuwah dari saya- BR.  oopsss... di bawah ni resipi nya yer :)

 

 TALAM SERI PISANG

Bahan-Bahan

Lapisan Bawah
130 gm tepung beras
40 gm tepung kanji (ubi)
1000 ml santan (500 ml santan kotak KARA + 500 ml air)
130 gm gula
1 sudu teh garam
½ sudu teh esen rose
sedikit pewarna merah

* Campurkan kesemua bahan di dalam bekas/mangkuk dan kacau rata-rata. Kemudian ditapis dan ketepikan.


Lapisan Tengah (Pisang)
120 gm tepung beras
40 gm tepung kanji (ubi)
1200 ml santan ( 800 ml santan kotak KARA + 400 ml air)
120 gm gula
1 ½ sudu teh garam
½ sudu teh vanilli

* Campurkan kesemua bahan di dalam bekas/mangkuk dan kacau rata-rata. Kemudian ditapis dan ketepikan.


Lapisan Atas
130 gm tepung beras
40 tepung kanji (ubi)
1000 ml santan (500 ml santan kotak KARA + 500 ml air)
140 gm gula Melaka (jenis baik)
80 gm gula
1 sudu teh garam
Sedikit pewarna cokelat

* Campurkan kesemua bahan di dalam bekas/mangkuk dan kacau rata-rata. Kemudian ditapis dan ketepikan.

6-8 biji pisang Raja yg masak ranum (dipotong-potong)

Loyang bulat 32cm/13 inci
(ambil sedikit minyak dan sapu rata2 pada Loyang .

 
 
Cara:

1.  Panaskan kukusan dgn secukup air. Gunakan api yg sederhana besarnya.  Sementara menunggu air mendidih, siapkan adunan lapisan bawah.
2.  Tuang adunan lapisan bawah ke dalam periuk. Ambil satu lg periuk yg kecil sedikit dan didihkan air ke dalamnya. Bila mendidih, tindihkan periuk berisi adunan tadi ke atas periuk air yg sedang mendidih dan kacaulah adunan ini selama 10 minit sehingga naik wap. Kemudian tuang adunan ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit.

3. Sementara menunggu lapisan pertama masak, siapkan adunan Lapisan Tengah  dgn kaedah yg sama. Cuma, bila dah naik wap, masukkan potongan2 pisang tadi ke dalam adunan dan kacau sebentar. Setelah lapisan pertama masak, baru tuangkan pula adunan pisang ini. Kukus sehingga 30-40 minit.

4. Kemudian siapkan pula Lapisan Atas juga dgn kaedah yg sama. Bila dah naik wap, tuangkan ke atas lapisan tengah dan kukus selama 20 minit.

5. Setelah siap di kukus, buka penutup kukusan dan laplah permukaan kuih dgn tissue jika terdapat wap di atasnya. Biarkan betul2 sejuk, baru dipotong  mengikut citarasa sendiri.    

 




 Nota :

1. Kalau anda nk ringkas, kacau jer bahan2 di atas di atas api tapi gunakan api yg sederhana dan sentiasa kacau agar adunan tidak bergentel-gentel.

2. Pilihan warna terserah kepada citarasa anda. Mungkin anda boleh tukarkan lapisan bawah kpd warna hijau dan berperisa pandan.

3. Resipi ini menghasilkan 1 loyang bulat besar berukuran 32 cm. Kalau dipotong mengikut saiz yg saya buat, anda boleh mendapat kira-kira 90-100 keping kuih.

4. Kalau anda nak cuba sedikit dahulu, mungkin boleh di separuhkan adunan ini  dan gunakan loyang yg kecil seperti  24-26 cm.

 




10 comments:

Faeez said...

BR,
Kuih ni kelihatan cantik. Mesti sedap... Terima kasih kerana rajin berkongsi resepi2. Saya dah cuba beberapa resepi dari sini. Semuanya menjadi.:)

geez said...

Menarik sungguh rupa kuih ni..... Terliurnya..... Rasanya mesti sedapp!!!

Eiza said...

Salam BR,
Terima kasih sbb berkongsi resepi...kuih2 yg saya buat ikut resepi abg semuanya menjadi dengan sedapnye...sentiasa tertunggu resepi drp abg...harap sgt dpt update ur blog selalu...bole tak carikan resepi blueberry cheese tart yg (shell/crust dia yg sedap dgn campuran cream cheese) n filling dia guna cream cheese n whipping cream, susu n telur kuning...bukannye apa terlalu byk versi cheese tart ni, x tau nak cube yg mana n saya rasa mcm percaya resepi BR je...hi hi hi...thanks...:)

BR said...

BR > Faeez
Thanks sis. Insya'allah sedap (dari feedback teman saya. Btw, mekasih sudi mencuba resipi2 dari sini. Alhamdulillah, anda sukses!


BR > Geez
Thanks, Insya'allah sedap.


BR > Eiza
WS Eiza. Thanks sudi mencuba resipi2 di sini. BAb resipi blueberry cheese tarts tu, saya blum pun cuba lagi apa variasinya pun. Insya'allah I'll take note of ur request. Kalau ada terjumpa, saya bagitau atau share kat sini yer. :)

Eiza said...

Thanks BR sebab reply....terharu betul saya ni, sbb dah lama admire blog BR ni, pakkal je kewangan x mengizinkan nak cube semua resepi BRO ni...kalau x agaknye, hari2 saya akan cuba satu2 resepi drp BR ni...thanks sekali lagi...:)

makcikkantin said...

Salam Bro,

Saya dah cuba resepi ni. Alhamdulillah menjadi dan sedap. Cuma gambar saya sj kurang cantik. :)
Izinkan saya kongsi resepi ni ya

BR said...

BR > Eiza
You are most welcome sis :-)

BR said...

BR > Makcikkantin

WS sis. Alhamdulillah, terima kasih sudi mencuba. Apapun, jgn pndang pd rupa jer, rasa pun penting... Nak share resipi, silakan, semoga ilmu yg sedikit ni berpanjangan... :)

Sri said...

Hi! Bro .. Cantik nya kue ni tentu sedap, tk sabar nk cuba. Btw bro, nk tanye balut kue 2 pkai plastic yg mcmana n mcmana nk balutkan dia? Terima kasih.

AikoVenus said...

Aa, these look so gorgeous! ^^ Something about your blog makes me feel so at home and welcome - as well as all of the recipes and beautiful pictures!