Semalam buat Nasi Cendawan mengikut satu resipi dari buku masak lokal. Namun saya tak ikut 100 peratus dari buku tu dan saya membuat sedikit olahan/perubahan to suit my taste. Rasanya not bad, lumayan lah kalau lagi malas2 nak masak lauk2 yg lebih 'detail'. Kalau ada yg berhajat nak buat, silakan. Kalau tak pun, layan mata jer arrr..
NASI GORENG CENDAWAN
Bahan-Bahan
500 gm (2- 2½ leng) beras
secukup air (utk memasak beras di atas)
350 gm isi ayam (potong kecil-kecil)
4 biji kuning telur (kalau nk pakai putih + kuning pun orait)
sedikit kunyit serbuk
200 gm cendawan tiram segar (hiris)
½ biji lada benggala (hijau)
15-20 btg lada padi }
5 ulas bawang putih }
3 biji bawang besar }…. dikisar halus
garam secukup rasa
3-4 sudu makan minyak utk menumis
2 sudu makan minyak sapi
sedikit sayur campur (mixed vege)
sedikit jagung muda
1 btg lada merah (potong kecil)
Cara:
Masak nasi seperti biasa. Kemudian panaskan minyak dalam kuali dan goreng isi ayam sebentar hingga ¾ masak. Angkat dan ketepikan.
Masukkan pula minyak sapi ke dalam kuali yg berisi lebihan minyak tadi. Bila dah panas, tumis bahan2 kisar hingga garing. Kemudian masukkan serbuk kunyit, gaul dan pecahkan telur. Kacau sebentar. Setelah itu, masukkan lada benggala, isi ayam, cendawan, mixed vege & jagung muda. Kacau sebentar.
Kemudian, masukkan nasi dan lada merah. Bubuh garam dan kacau hingga rata. Bila menghidangkan Nasi Cendawan ni, anda boleh taburkan dgn sedikit daun ketumbar/sup dan sedikit bawang goreng (optional).
nmpk sedap..
ReplyDeletethnx for sharing~
bole cuba utk buka puasa..
You're most welcome Sis NoorLisa
ReplyDelete